Witam, mam pytanie czy transmitowanie meczów np. jak jest to na drHTV.com.pl jest karalne, oczywiście jeśli ja nie byłbym autorem (mam na myśli osobę która nadaje transmisje np. z vshare.tv) ? Jeśli tak to co za to grozi ?
W zasadzie tak, jeśli postronne osoby mogą oglądać (co innego zamknięta grupka znajomych), kara ta sama jak za rozprzestrzenianie plików chronionych prawem autorskim. W niektórych krajach może dojść do tego transmisja telewizyjna bez koncesji (nawet “nadawanie” przez Internet gdzieniegdzie wymaga zezwolenia państwowego).
W praktyce, cóż, jeśli nie jest retransmitowana płatna telewizja, nie wycinają reklam, to dana telewizja się nie buntuje, bo ma za darmo większą oglądalność. W dodatku, jeśli nie ma przewidzianej rejestracji sygnału. To raczej taka szara strefa, jakby się się prawnicy uparli to by coś znaleźli, tylko im się nie chce, więc patrzą w inną stronę. Telewizja sama też nie może uruchomić nadawania online, to bo mnóstwo formalności, kosztów, porozumień z organizacjami obrony praw autorskich itp.
A czy strona www.wisla-tv.xaa.pl którą prowadzę jest zgodna z prawem ? Jeśli nie to coś da ? “Strona prezentuje jedynie linki znalezione w sieci. Nadawca potwierdził legalność swojej transmisji na stronie dostawcy streamingu. Administratorzy strony Wisla-TV.xaa.pl nie maja uprawnień ani możliwości weryfikacji legalności nadawanych materiałów. Wszelkie zgłoszenia dotyczące naruszenia praw autorskich należny kierować na adres www.vshare.tv/contact.php”
Zmazik raczej nic ci to nie da jeżeli ktoś da cynk, chyba żebyś dostał pozwolenie od samego “canal+” (czy kto tam ma te prawa).
BTW ale strona fajna
Z tego co wiem Canal+ ma wykupione wszystkie mecze (do sezonu 2013/2014), Polsat bodajże (na Sport HD i Futbol) cztery mecze każdej kolejki (jeden ze Śląskiem Wrocław), a Eurosport 2 też ma, ale tylko ten, co leci w poniedziałek.
Czy to dobrze dla wszystkich, na pewno nie - dla mnie świetnie, bo mam w Vectrze wykupiony C+, więc mogę oglądać, a jak ktoś ma np. Cyfrowy Polsat… to ma połowę meczy tylko