Trend cenowy

Jakie są Wasze prognozy co do cen części komputerowych? Ceny raczej będą rosnąc jak wydaje mi się że jest teraz [bo koronasiwrus ograniczy podaż] czy też ceny będą spadać [bo koranawirus ograniczy popyt ;)] Reasumując kupować mimo że drogo czy też lepiej poczekać bo będzie taniej ?

I przy okazji czy ktoś może wie albo ma pomysły dlaczego w morele nie ma od 3-4 tygodni procesora Ryzen 3400 g ? Przestali go produkować ? Produkowali go w tym zamkniętym regionie w chinach ? czy tez jakiś inny powód tego jest?

Wydaje mi się, że ceny będą jakie są lub coraz wyższe, aż do 2-3 miesięcy po koronie. Potem będą odrobinę spadać, ale do przyszłego roku próżno szukać normalnych cen jakie znamy z 2019 roku.

Jeżeli wierzyć mediom to ma to związek koronowirusem. Wiele fabryk stoi lub pracuje na pół gwizdka i są problemy z utrzymaniem płynności dostaw. Myślę, że nawet jeżeli założymy, że media wyolbrzymiają ten problem (bo zwykle tak jest) to w tym wypadku na pewno jest w tym ziarnko prawdy.

Nawet swiatowi liderzy, naukowcy i analitycy tego nie wiedzą , a Ty się pytasz jakichś randomow na forum?

Badania socjologiczne wykazały że im większa próba tym wynik lepszy

Wspomnisz moje słowa “randomie”.

Potrzebujesz pilnie sprzętu - i tak musisz go kupić, niezależnie od ceny :stuck_out_tongue_winking_eye:
Jak nie potrzebujesz to poczekaj aż cała ta szopka się skończy, ale potrwa to co najmniej kilka miesięcy.

To raz. A dwa już puka do drzwi nowa generacja Intelów i Ryzenów więc warto na nie poczekać. Bo pojawienie się nowych generacji może sprawić, że stanieją starsze.

A kiedy następca Ryzena 3400 g - tak mniej więcej choćby.

Miał być w kwietniu - ale przez całe zamieszanie z koronowirusem to może być z tym różnie.