kalamita czyli bedzie to tak:
<?php require_once("wpisy.php"); // ?>
A w linku do wiecej… zrobic tak:
wiecej …
';[/code]
Czy tak ?
kalamita czyli bedzie to tak:
A w linku do wiecej… zrobic tak:
wiecej …
';[/code]
Czy tak ?
Do jakiego pliku wczytujesz plik wpisy.php?
Chce zeby skrocona wersja artykulu byla na stronie glownej a calosc artykulu po kliknieciu w link wiecej… wyswietlala sie na stronie historia.php
a po co tak kombinować ?
Na stronie głównej wstawiasz w miejscu gdzie chcesz żeby Ci się wyświetliła lista artykułów
i to Plik wpisy.php wyświetla Ci już zarówno listę artykułów jak i całość danego artykułu. wówczas link musisz zmienić na
wiecej …
';[/code]
A jeżeli koniecznie chcesz żeby to był plik historia, to wówczas zmieniasz link przekierowujący do historia.php
I w kodzie pliku historia.php odczytujesz wartość zmiennej artykulID i jeżeli jest ona równa 1 to wyświetlasz całość artykułu, jeżeli nie to wyświetlasz coś innego
Faktycznie masz trochę namieszane.
Plik history.php moim zdaniem jest całkowicie niepotrzebny
Jeżeli koniecznie chcesz mieć plik history.php to
usuń z niego link więcej
link więcej w pliku wiecej.php powinien właśnie wyświetlać wówczas cały plik history.php, tak jakby ktoś przedtem kliknął w link Strona Główna (przekierowywać do pliku history.php)
kalamita zrobilem tak ze z pliku history.php wycialem caly kod ten:
<?php $string = '
Jak zapewne większość z Was już wie - w internetowej sieci wyrosła nowa historia tego co było i minęło, jak i także tego co już jest oraz w nie dalekiej przyszłości zdarzyć się ma.
To dopiero wielki początek tego ekscytującego momentu zaistnienia tej strony. A to wszystko dzięki Wam, tym którzy mają tutaj swój jakiś własny wkład
i pomogą nam przy realizacji tego pomysłu. Przy takim wyborze jaki dostępny jest tutaj - jestem przekonany, że każdy - nawet najbardziej wybredny z wybrednych znajdzie tu coś dla siebie.
By jeszcze bardziej uatrakcyjnić wędrówkę po wirtualnej histori pomyślałem,
że warto by umieszczać odpowiednie rzeczy, na które składają się kolejne jakby etapy rozwoju tej strony. Każdy z Czytelników może także zasugerować własne propozycje tego, co by chciał żeby właśnie tutaj według niego się znalazło.
Wystarczy skorzystać z opcji komenatarzy pod tym tekstem. No to do dzieła !
';
?>
<?php $wiecej = substr($string , 0 , 45);
echo $wiecej;
echo 'wiecej .. ';
?>
[/code]
Plik history.php wyglada teraz tak:
[code]<? $comments = count(file(„comments/.txt”)); ?>
…::: History :::…
Past, Present and Future <?php require_once(„wpisy.php”); // ?>
Pokaż komentarze (<?=$comments?>) ↓ Skomentuj ten wpis ↓
<? include(„pokaz.php”); ?>
<? include(„dodaj.php”); ?>
I dziala mi to tak: http://www.history.is.net.pl/index.php?historia
Link do wiecej… : http://www.history.is.net.pl/index.php?artykulID=1
Co zrobic zeby wysiwetlilo mi caly artykul z pliku historia.php ?
Zmień link więcej na
?historia&artykulID=1
ja bym na Twoim miejscu kompletnie przebudował Menu, bo przy rozroście strony to ono jest całkowicie źle skonstruowane, ale to inna bajka
no i nie dziala :
wpisy.php
<?php
$wiecej = '
Jak zapewne większość z Was już wie - w internetowej sieci wyrosła nowa historia tego co było i minęło, jak i także tego co już jest oraz w nie dalekiej przyszłości zdarzyć się ma.
To dopiero wielki początek tego ekscytującego momentu zaistnienia tej strony. A to wszystko dzięki Wam, tym którzy mają tutaj swój jakiś własny wkład
wiecej …
'; if(IsSet($_GET[‘artykulID’]) && $_GET[‘artykulID’] == 1) { //tu wyświetlasz cały artykuł } else { //tu wyswietlasz liste artykułów, w tym wypadku jeden echo $wiecej; } ?> <?php require_once(„historia.php”); // ?>[/code]
No a po co wklejasz to tego pliku znowu plik historia ?
Jeżeli już koniecznie chcesz to na piechotę robić to :
index.php
require_once(wpisy.php);
wpisy.php
?php
$wiecej = '
wiecej …
'; if(IsSet($_GET[‘artykulID’]) $_GET[‘artykulID’] == 1) { require_once(“historia.php”); } else { //tu wyswietlasz liste artykułów, w tym wypadku jeden echo $wiecej; } ?[/code]
Sam mi tak kazales w ktoryms tutaj poscie. Plik wpisy.php to moja baza danych z wersja skroconej tresci. Pamietasz ?
To mam w pliku historia.php tak jak mi przed tem pisales.
I dalej mi nie dziala tak jak chce
Ale nie w ten sposób i nie do pliku wyświetlającego listę, tylko w w miejsce gdzie masz wyświetlić całą treść artykuły!
Jak już Ci pisałem przemyśl architekturę strony, bo ona nie za bardzo nadaje się na rozbudowę.
Wyrzuca mi teraz blad jak zrobilem tak jak mi powiedziales :
Warning: require_once(wpisyphp) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/users/history/public_html/historia.php on line 16
Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'wpisyphp' (include_path='.:/usr/local/share/phpmailer') in /home/users/history/public_html/historia.php on line 16
W linii 16 pliku historia.php masz błąd.
Juz poprawilem, bo nie moze byc tak ze w pliku index.php bedzie to:
<?php require_once(wpisy.php);?>
tylko musi to byc w pliku historia.php zapisane tak:
Inaczej nie bedzie dzialac.
Teraz wprawdzie bledu niema, ale nadal nie wyswietla mi calosci artykulu po klikcieciu w link wiecej
Sorry ale ręce opadają …
O to właśnie chodzi że plik index.php ma być plikiem którego częścią (poprzez require) staje się plik tworzący i wyświetlający artykuły
No ale skoro wiesz lepiej, to nie potrzebna Ci jest moja pomoc.
Może tak wreszcie zrozumiesz:
Wywal całkowicie plik wpisy.php
Wywal całkowicie plik history.plp
Ich nie ma, koniec, umarły, finito, end.
W pliku index.php tam gdzie chcesz wyświetlić sobie listę artykułów wklejasz to co do tej pory zawierał plik wpisy.php (usuwasz require_once(‘wpisy.php’); czy co innego tam miałeś.
Link więcej… z pliku wpisy.php zmieniasz na
wiecej …
';[/code] 5. Tam gdzie powinien wyświetlić Ci się cały artykuł piszesz
[code]echo ‘tresc_zawarta_poprzednio_w_pliku_history’;
6. kod pliku wpisy.php wyglądał :
<?php
$wiecej = '
wiecej …
'; if(IsSet($_GET[‘artykulID’]) && $_GET[‘artykulID’] == 1) { //tu wyświetlasz cały artykuł } else { //tu wyswietlasz liste artykułów, w tym wypadku jeden echo $wiecej; } ?>[/code]
[size=150][b]I taki NIEZMIENIONY kod powinien się znaleźć w pliku index.php
Nie. pisałem plik history.php umarł, nie ma go, znikł
więc nie:
require_once("historia.php");
tylko zawartość pliku history.php Czyli ten tekst co wyświetlasz w pliku history.php dajesz:
echo 'tekst_z_pliku_history';
Na podstronach, dzieje się tak dlatego, że przełączalnie menu za pomocą instrukcji warunkowej switch jest w tym przypadku złym pomysłem a dodatkowo trochę nieumiejętnie przez Ciebie użytym. Musisz przebudować menu, tak by sprawdzić jaką wartość linku aktualnie kliknął użytkownik. Algorytm działania jest mniej więcej taki: 1. W każdym linku menu tworzysz sobie jakąś zmienną powiedzmy show. 2. Tej utworzonej zmiennej nadajesz wartości. powiedzmy użytkownik kliknął w menu “Księga”, to zmienna $show przyjmuje wartość powiedzmy księga 3. Sprawdzasz jaką wartość przyjęła zmienna show i dla danej wartości wyświetlasz odpowiednie dane. 4. Jeżeli żadna ze sprawdzanych wartości nie pasuje, to wówczas wyświetlasz domyślną podstronę - np. listę artykułów. Działa to w ten sposób, że jak użytkownik kliknie księga, to mu się wyświetli to co jest przyporządkowane do wartości księga, ale jak kliknie strona główna, to wyświetli mu się wartość domyślna. – Dodane 12.10.2010 (Wt) 21:19 – Linki w menu mogą być postaci:
Księga[/code]
A w kodzie obsługującym sprawdzasz
[code]if($_GET[‘show’] == ‘cos_tam’) { //jakis kod } else { // a tu ten kod co Ci podałem żeby wyświetlał listę artykułów z linkiem do całego artykułu }