TO jest raczej zła idea. Utwórz sobie plik który wyświetlał będzie wszystkie artykuły w wersji skróconej (czyli 2-3 zdania i link więcej). Najlepiej treść do wyświetlania pobierać z bazy danych.
Następnie w tym samym pliku zrobić mechanizm, który odczyta wartość zmiennej $_GET[‘ID’] (zakładamy że każdy z artykułów ma unikalny ID) i wyświetlić wówczas całą treść artykułu. Wszystko w jednym pliku, bez skomplikowanego mechanizmu przekazywania wielu zmiennych.
To że Tobie teraz nie wyświetla całego artykułu, to dlatego że nie widzę w pliku index.php żadnego odwołania do zmiennej $string. Z kodu widzę, że zmienną utworzyłeś w pliku historia.php, dlatego plik index.php nic nie wie o tej zmiennej.
Rozwiązaniem jest albo przekazanie zmiennej $string do pliku index.php (nie polcane) albo zmiana przekierowania z index.php na historia.php w linku więcej.
Oczywiście musisz wówczas do pliku historia.php dołożyć kod :
<?php $ID= $_GET['artykulID'];
if($ID == 1)
{
echo $string
}
?>
Zastanów się nad trzymaniem artykułów w bazie danych.
– Dodane 12.10.2010 (Wt) 10:48 –
a-ha skoro to ma być wiświetlane w jednym pliku to trzeba dołożyć instrukcję warunkową
if(IsSet($_GET[‘artykulID’] && $_GET[‘artykulID’] == 1
{
echo $string
}
else
{
$wiecej = substr ($string , 0 , 45);
echo $wiecej;
echo ‘wiecej …’;
}
Utworzylem sobie plik z nazwa wpisy.php i to bedzie moja baza danych, w ktorej bede trzymal wszystkie skrocone wpisy.
Tak wyglada ten plik wraz z linkiem wiecej… :
Jak zapewne większość z Was już wie - w internetowej sieci wyrosła nowa historia tego co było i minęło, jak i także tego co już jest oraz w nie dalekiej przyszłości zdarzyć się ma.
To dopiero wielki początek tego ekscytującego momentu zaistnienia tej strony. A to wszystko dzięki Wam, tym którzy mają tutaj swój jakiś własny wkład
wiecej …
[/code]
Teraz jak to zrobic u mnie na stronce zeby mi to dzialalo fajnie tak jak ma byc ? Jaki utworzyc w tym pliku mechanizm do wyswietlkania calego artykulu z pliku historia.php ?
Powiedzmy że treść każdego z artykułów trzymasz w bazie danych (ewentualnie w plikach tekstowych).
nazwa pliku tekstowego to powiedzmy jego ID.
Algorytm postępowania jest taki.
-
Sprawdzasz czy istnieje zmienna $_GET[‘artykulID’]
-
Jeżeli istnieje sprawdzasz jej wartość i powiedzmy że przypisujesz do zmiennej ID
-
Otwierasz połączenie z bazą danych (ewentualnie katalog z artykułami) i szukasz artykułu o id = $ID (lub pliku o nazwie$ID.txt))
-
Otwierasz ten plik i wyświetlasz jego zawartość (lub pobierasz jego treść z bazy danych).
-
Jeżeli zmienna $_GET[‘artykulID’] nie istnieje wówczas wyświetlasz listę wszystkich artykułów.
kalamita niewiem jak to zrobic zabardzo, nie moglbys mi jakos obrazowo pomoc ?
Algorytm postępowania jest taki.
-
Sprawdzasz czy istnieje zmienna $_GET[‘artykulID’] => if(IsSet(nazwa_zmiennej)) {
-
Jeżeli istnieje sprawdzasz jej wartość i powiedzmy że przypisujesz do zmiennej ID = > $ID = $_GET[‘artykulID’]
-
Otwierasz połączenie z bazą danych (ewentualnie katalog z artykułami) i szukasz artykułu o id = $ID (lub pliku o nazwie$ID.txt)) => poczytaj o otwieraniu plików za pomocą PHP i odczytu ich zawartości
-
Otwierasz ten plik i wyświetlasz jego zawartość (lub pobierasz jego treść z bazy danych). => echo $odczytana_zawartosc_pliku;
-
Jeżeli zmienna $_GET[‘artykulID’] nie istnieje wówczas wyświetlasz listę wszystkich artykułów. => else { wyswietlenie listy wszystkich artykulow }
chyba tego nie zrobie bo niewiem jak kalamita
Chyba ze bedziesz tak dobry i bys mogl mi to zrobic - no jesli mozesz albo podac mi jakis kod :oops:
Ja jednak zachęcam Cię do zrozumienia tego - ułatwi CI to w przyszłości prowadzenie i opanowanie strony.
Operację na plikach to jedne z podstawowych operacji w PHP - nauka nie zajmie Ci długo, a wiedza będzie przydatna w wielu różnych aspektach prowadzenia strony.
http://phpkurs.pl/operacje-na-plikach/
http://programowanie.celary.net/operacj … w_php.html
W sieci jest mnóstwo tutoriali, które w całkiem niezły sposób objaśniają jak to zrobić.
P.S. 90% kodu masz podany post wyżej, kompletny algorytm postępowania również, tylko poskładać do kupy i samemu trochę poeksperymentować …
Zachęcam do podjęcia własnej inicjatywy - ja CI mogę wskazać błędy, pomóc w rozwiązaniu jakiegoś problemu
czyli co, w pliku wpis.php zrobic tak:
Jak zapewne większość z Was już wie - w internetowej sieci wyrosła nowa historia tego co było i minęło, jak i także tego co już jest oraz w nie dalekiej przyszłości zdarzyć się ma.
To dopiero wielki początek tego ekscytującego momentu zaistnienia tej strony. A to wszystko dzięki Wam, tym którzy mają tutaj swój jakiś własny wkład
wiecej …
<?php $ID= $_GET[‘artykulID’]; if($ID == 1) { echo $string } ?> <?php if(IsSet($_GET[‘artykulID’] && $_GET[‘artykulID’] == 1 { echo $string } else { $wiecej = substr ($string , 0 , 45); echo $wiecej; echo ‘wiecej …’; } ?>[/code]
NIE.
<?php
$wiecej = '
wiecej …
'; if(IsSet($_GET[‘artykulID’] && $_GET[‘artykulID’] == 1 { //tu wyświetlasz cały artykuł } else { //tu wyswietlasz liste artykułów, w tym wypadku jeden echo $wiecej; } ?>[/code]
ten kod co podales mi wyprobowalem w pliku wpisy.php i wyrzucilo mi blad:
Parse error: syntax error, unexpected T_BOOLEAN_AND, expecting ',' or ')' in /home/users/history/public_html/wpisy.php on line 6
No tak pisane z palca …
Popraw na
if(IsSet($_GET['artykulID']) && $_GET['artykulID'] == 1)
poprawilem i dalej jest blad:
Parse error: syntax error, unexpected T_BOOLEAN_AND, expecting ',' or ')' in /home/users/history/public_html/wpisy.php on line 6
Kod jest poprawny. Jakiej wersji PHP używasz ?
<?php
$wiecej = '
wiecej …
'; if(IsSet($_GET[‘artykulID’]) && $_GET[‘artykulID’] == 1) { //tu wyświetlasz cały artykuł } else { //tu wyswietlasz liste artykułów, w tym wypadku jeden echo $wiecej; } ?> [/code]
kalamita ok teraz juz ta czesc dziala: http://www.history.is.net.pl/wpisy.php tylko przenosi mnie do strony glownej link, jak to zrobic zeby bylo poprawnie ?
Wczytaj ten plik do strony głównej za pomocą require_once(nazwa_pliku); w miejscu gdzie chcesz wyświetlać artykuły
czyli w pliku w wpisy.php zrobic to tak?:
<?php
require_once(dirname( __FILE__ ) . "/historia.php");
?>
Czy moze wczytac ten plik do strony glownej w pliku wpisy.php w ten sposob:
<?php require_once("historia.php"); // ?>
do strony głównej wczytujesz plik co wyświetla CI listę artykułów, a w przypadku kliknięcia przez użytkownika linku więcej danego artykułu - wyświetlającego jego treść
dudusia5
Likn kontakt tworzysz na zasadzie :
Kontakt[/code]
Oczywiście zamiast napisu może być grafika
W miejscu gdzie masz okno "PISANIE"
robisz
[code]$view = $_GET[‘view’]; if(IsSet($view) && $view == ‘kontakt’) { //tu wyświetlasz to co chcesz żeby było wyświetlone po kliknięciu przez użytkownika w link kontakt }
– Dodane 12.10.2010 (Wt) 15:03 –
P.S. Moja rata to stosowanie DIV zamiast tabel.