Trojan.NtRootKit.6725

U mnie też nie ma usługi Podgląd zdarzeń. Natomiast OTL u mnie bez problemu odczytuje ostatnie 10 wpisów z Dziennik Zdarzeń.

Znalazłam Podgląd zdarzeń w Narzędziach administracyjnych. W Systemie mam ostrzeżenie z 18.41:

-Sterownik wykrył przestarzałe oprogramowanie sprzętowe dla urządzenia \Device\Ide\IdePort1. W efekcie może wyniknąć ograniczenie wydajności.

A oto błędy wykazane dzisiaj w systemie przez Podgląd zdarzeń:

• Urządzenia \Device\Ide\IdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.

• Usługa Karta Wydajności WMI zakończyła działanie, wystąpił następujący błąd: Nieokreślony błąd;

• Nie można uruchomić usługi CLCVO z powodu następującego błędu: CLCVO nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32;

• Nie można uruchomić usługi Google Update (usługa nie odpowiada na próbę uruchomienia lub sygnał sterujący w oczekiwanym czasie);

• Limit czasu (30000milisekund) podczas oczekiwania na połączenie z Usługą Google Update;

• Nie można uruchomić usługi helpsvc z powodu następującego błędu: Nie można odnaleźć określonego pliku

Błędy te występowały kilkakrotnie.

Nie będę grzebać sama w systemie bo się na tym nie znam. Nadal liczę więc na Waszą pomoc.

Bardzo przepraszam Oczywiście chodziło o usługę Dziennik zdarzeń Podgląd zdarzeń także, ale to chciałem zostawić na koniec :slight_smile:

Niestety musimy drążyć ten temat Tutaj dwie kwestie albo sterowniki albo jednak dysk Zobacz ten temat http://forum.ks-ekspert.pl/topic/126829 … e-zdarzen/

Sterowniki możesz sprawdzić programem DriverMax pobierz i zainstaluj DriverMax http://www.innovative-sol.com/drivermax/ Zakładka Driver downloads and info - Check online for driver updates Wykonaj skan i podaj info co zostało znalezione (nic nie uaktualniaj) Chodzi mi głównie o linię Kontrolery IDE ATA/ATAPI

Ale zaznaczam że może to być jednak problem z dyskiem tak jak w temacie do którego podałem link

Uf, ależ mam ciężki tydzień. Dlatego przepraszam, ale nie będę mogła na bieżąco reagować na Wasze polecenia. Będę jednak zaglądała tu na tyle często, żeby jak najszybciej wykorzystać Waszą wiedzę. W końcu jest to w moim interesie :slight_smile:

spandaupol , przeczytałam stronkę, do której podałeś link. Ocenę raportu z zakładki Health podałam wcześniej. Error scan nie wykrył żadnego błędu.

Nie wiem które sterowniki powinnam uaktualnić. Oto wyniki podane przez DriverMax: http://hostuje.net/file.php?id=33be6581 … 2bb4da84ae .

Dodane 03.11.2011 (Cz) 22:29

Trochę boję się żeby znów nie złapać jakiegoś szkodnika. Czy powinnam już zainstalować jakiś program? Najnowszą wersją Comodo internet Security 2012, jak radził krzych5610 ?

Poczekaj jeszcze chwilkę z tym oprogramowaniem zabezpieczającym Co do sterów to jak widać prawie wszystkie masz nieaktualne Jak wiadomo nie zawsze najbardziej aktualne są odpowiednie więc tak:

Proszę utworzyć nowy punkt przywracania systemu

Następnie uaktualnij te dwa sterowniki Po aktualizacji sprawdź jak działa system Jeśli wszystko OK nie musisz przywracać systemu do stanu sprzed instalacji

Uaktualniłam te dwa, wskazane przez Ciebie, sterowniki poprzez stronkę DriverMax. W trakcie instalacji wyskoczyło okienko, że sterowniki nie są zgodne chyba z pakietem Microsoft (nie pamiętam dokładnie). Chciałam przerwać instalację, ale była chyba już zbyt daleko posunięta bo nie było reakcji na moje działania.

Nowe sterowniki się zainstalowały. Niestety komputer uruchamia się równie długo jak wcześniej, a internet otwiera się o ok. 30 s. dłużej.

Proszę przywrócić system do poprzedniego stanu Co do sterowników To jest laptop Toshiby? Jeśli tak poszukaj sterowników na stronie producenta

Zobacz optymalizacja windows [http://www.fixitpc.pl/topic/46-optymali … 2#entry162](http://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page p 162#entry162) Szybszy start - Diagnostyka startu

Wróciłam do poprzedniego stanu. Nie znalazłam tych sterowników na stronie Toshiby (rzeczywiście mam ich laptop). Próbowałam zaktualizować sterowniki poprzez Menadżer urządzeń (PPM na sterownik - Aktualizuj sterownik), ale “kreator nie może odnaleźć dla sprzętu oprogramowania bardziej odpowiedniego niż to, które jest aktualnie zainstalowane”. Postąpiłam więc zgodnie ze wskazaniami, jakie znalazłam na stronie Microsoftu ( http://support.microsoft.com/kb/817472/pl ) - odinstalowałam oba sterowniki i zrestartowałam komputer. Sprawdziłam jakie sterowniki się ponownie zainstalowały - były te, co poprzednio (stare). A jednak komputer włącza się po tej operacji szybciej. Cała procedura, aż do uruchomienia Internetu trwa teraz ok. 1 min.

Poczytam oczywiście o optymalizacji Windowsa i zajmę się “Szybszym startem” oraz “Diagnostyką startu”.

Dodane 04.11.2011 (Pt) 17:41

• Opróżniłam katalog Temp;

• przeprowadziłam defragmentację;

• zrobiłam Layout Optymalization (uruchomiłam najpierw defrag c: -b, potem Rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks);

• skorzystałam z możliwości programu Bootvis.

I zyskałam kilka kolejnych sekund.

Trochę boję się kombinować z kolejnymi możliwościami przyspieszenia Windowsa, bo mogę wyłączyć rzeczy, które są niezbędne.

Dodane 06.11.2011 (N) 1:01

Spróbowałam wyłączyć zbędne (wg mnie) usługi. Zaczęłam od ConfigFree Service Toshiby, jednak po restarcie miałam problem z wpisaniem jakiegokolwiek słowa w Googlach.

Poza usługami Microsoftu i wspomnianego ConfigFree mam jeszcze uruchomioną usługę - Java Quick Starter. Ale tym się nie zajmowałam.

Po pierwszych niepowodzeniach wróciłam do poprzednich ustawień, po czym zaczęłam wyłączać usługi Microsoftu, wskazane na stronie podanej przez spandaupola. Niestety musiałam znów wrócić do poprzednich ustawień bo tym razem nie byłam w stanie zalogować się na portal (komputer nie reagował na próbę wpisania nicku). Czyli problem chyba podobny do tego, który wystąpił wcześniej, po wyłączeniu usługi Toshiby.

W międzyczasie zainstalował mi się Ask, którego (mam nadzieję) udało się usunąć.

Moje obawy z kombinowaniem przy rzeczach, na których się nie znam, niestety się spełniły. Mimo tego, że naprawdę skrupulatnie wczytywałam się w te wszystkie opisy usług i informacje dotyczące ewentualnych problemów, jakie mogą wystąpić po ich wyłączeniu.

Nawet po wyłączeniu kilku usług system nie przyspieszył swojego startu. Prawdę mówiąc jest i tak dużo lepiej niż na początku. Niespełna minuta w porównaniu z wcześniejszymi czterema to niemal pershing.

Czy powinnam jeszcze coś zrobić?

Usługi lepiej zostaw w spokoju :slight_smile:

Zainstaluj Comodo Internet Security (pomiń DNS’y) Wykonaj pełny skan Zobacz jak działa system Po tej instalacji Malwarebytes możesz zostawić :slight_smile:

Zainstalowałam Comodo Internet Security bez DNSów. Uaktualniłam bazę wirusów i przeskanowałam komputer. Próbowałam skonfigurować program wg rad znalezionych w necie. Jak na razie nie stwarza problemów. Ustawienia można, w razie czego, zmodyfikować.

Z pewnością byłoby jeszcze co zrobić przy moim komputerze aby lepiej się sprawował i szybciej śmigał, ale i tak jestem zadowolona, że nie muszę jeszcze myśleć o kolejnym.

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas aby podzielić się ze mną swoją wiedzą i pomóc mi w rozwiązaniu problemów związanych nie tylko z usunięciem wirusa :slight_smile: