Dzień dobry,
Mam trojana, totalAv nie wykrywa go. Natomiast, inny antywirus ciągle pokazuje że są kilka plików ( com.ryder.plisy, ryder itd). Sama nie mogę znaleźć żadnego z nich, również probowałam cmn+shift+. I też nie było ich tam. Usunięłam aplikację, która prawdopodobnie jest przyczyną, ale to nie pomogło.
Pozdrawiam
Wykonaj skany profilaktyczne:
-
RogueKiller Anti Malware
Zalecane pobranie wersji przenośnej (portable). Przed uruchomieniem pełnego skanowania należy włączyć w ustawieniach bezsygnaturowy „moduł MaIPE (BETA)”; opcjonalnie „skanuj z pełną wydajnością” (ustawienia → ustawienia skanowania). -
AdwCleaner
Po skończonym skanowaniu pomiń linie oznaczone jako preinstalowane. Resztę odnalezionych elementów przenieś do kwarantanny.
Następnie wygeneruj i załącz logi FRST, zgodnie z podklejonym wątkiem:
PS: TotalAV jest niepożądaną, niewiarygodną aplikacją. Program należy odinstalować.
Testy ochrony przed atakami złośliwego oprogramowania typu 0-day, w tym zagrożeniami internetowymi i e-mailowymi (testowanie w świecie rzeczywistym) wykonywane 3-krotnie w 2022 r. przez AvTest plasują program TotalAV na ostatnim miejscu z wykrywalnościa na poziomie 97%, z tendencja spadkową.
To słaby program. Te lepsze maja wykrywalnośc na poziomie 99.5% i wyzej, z tendencja wzrostową do 100%
Dziękuję bardzo, Malwarebytes pomogła, usunięla te pilki i przestało mnie przekierować na strony zewnętrzne.
@Katty - jak rozumiem wykonałaś skany profilaktyczne także RogueKillerem i AdwCleanerem. Zachęcam do załączenia logów FRST celem analizy i wykonania ewentualnej kosmetyki.
Jeśli jednak uznasz wątek za zakończony to oznacz post, który pomógł.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.