Trojany na androidzie

Witam, od razu mówię, że jeśli chodzi o androida, wgrywanie romów itd. to jestem laikiem.

Posiadam Prestigio 5455 i od jakiegoś czasu dzieją się na nim dziwne rzeczy. Wyskakują reklamy, aplikacja Chrome nie działa(pojawia się komunikat o zatrzymaniu aplikacji) wgrywają się różne aplikacje, na pulpicie mam pełno ikonek różnych niechcianych aplikacji, praktycznie nie da się z niego normalnie korzystać. Przy połączeniu z internetem od razu uruchamia się pobieranie 20 aplikacji. Skanowałem telefon Avastem, coś tam znalazło ale to nie pomogło. Twardy reset, czyli przywrócenie ustawień fabrycznych też nie pomogło, po uruchomieniu telefonu znowu instalują się aplikacje, wyskakuje pełno reklam. 

Od razu zaznaczam, że karte Sd tez sformatowałem. Jak pozbyć się tych trojanów z telefonu? 

Jeszcze jedno pytanie, telefon mam na gwarancji, czy coś takiego podlega gwarancji ?

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest oddanie telefonu do serwisu - flashując go na własną rękę tracisz gwarancję

Myslisz, że to podlega gwarancji ?

Zrób reset ale nie loguj się na swoje konto. Zaobserwuj czy będzie okej.

Dalej jest to samo, wystarczy ze połącze się z internetem to nastepuje samo sciaganie aplikacji

Jedno z podstawowych pytań - masz roota?