Witam, mam pewien problem. Przymierzam się do zakupu nowego procesora. Będzie to albo i5 10600K albo Ryzen 5600X. Nie wiem jednak dlaczego moja płyta główna przy ustawianiu profilu XMP lub zmieniania taktowania pamięci odmawia posłuszeństwa i komputer nie odpala się na tych ustawieniach. Mogę zmienić podstawkę na intela albo kupić nową płytę np. B550. Być może wina leży po stronie procesora że nie może pracować z tymi pamięciami. Od razu mówię że pamięci są nowe i raczej nie są zespute. Szukam porady co mogę zrobić w takiej sytuacji.
Wtedy jedzie się na słabszych wynikach lub ręcznie podkręca opcjonalnie aktualizacja BIOS-u/UEFI (bo może producent płyty to naprawił).
Komputer nie chce sie odpalić na ustawieniach powyżej 2400 mhz i timingi 18 18 18 36. Coś musi być wadliwe a nie chce mieć ścinek w mało wymagających grach na gtx 1660 super (dlatego wymieniam procek i płytę). Tak jak napisałem pytanie brzmi co będzie lepsze. Wymiana procka amd czy całej podstawki na intela.
Podaj jaką płytę główną masz, RAM, a nawet jaki procesor bo wszystko ma znaczenie.
Płyta główna to ASRock b450 pro4. Ram to HyperX Fury RGB 16GB [2x8GB 3200MHz DDR4 CL16 XMP 1.35V DIMM]. Procesor to Ryzen 5 2600. Zmagam się z spadkami w prawie każdej grze ale już sobie to odpuściłem i postawiam za niedługo zmienić procek tylko nie wiem co jest powodem złego działania pamięci. Dodam że karta graficzna to GTX 1660 super.