TrueCrypt a dysk 1TB

Witam wszystkich :slight_smile:

Mam następujący problem/pytanie.

Mam dysk 3,5 cala zewnętrzny pod USB 2.0 o pojemności 1TB. Ma on być przenośnym ale bardziej stacjonarnym dyskiem z moimi danymi.

Na początek podzieliłem go sobie następująco.

• 1 partycja podstawowa 100GB bez szyfrowania, po to aby coś czasem szybko wrzucić i przenieś.

• 2 partycja logiczna 833GB ukryta.

i rozchodzi się o tą właśnie drugą partycję ukrytą. Zaszyfrowałem ją sobie całą truecryptem AESem jako NTFS ( bo będę miał na pewno niektóre pliki powyżej 4GB ) i wszystko działa ok, po kliknięciu automatycznie montuj i wpisaniu mojego hasła ujawnia się moja ukryta partycja :-), lecz ja chcę w niej stworzyć jeszcze tzw. ukryty wolum czyli jeszcze jedną zaszyfrowaną partycję i tu mam problem bo nie mogę utworzyć większej niż 400GB a chciałbym tak z 700 GB mieć.

Moje pytanie jest czy można stworzyć większą partycję czy nie ma takiej opcji i muszę się zadowolić tymi 400GB lub stworzyć dwie partycje i jedną zaszyfrować i zrobić to jako 2x ale nie chciałbym tego robić wolałbym mieć jedną. Samo szyfrowanie trwało ok 10h. Może znacie jakieś inne sensowne rozwiązanie.

Za wszelką pomoc dziękuje

pozdrawiam

Kris

Tylko pytanie czy Ty chcesz stworzyć wolumen ukryty w partycji szyfrowanej czy tę partycję 700GB zaszyfrować na nowo jako ukrytą? W obu przypadkach nie zrobisz maksymalnej wielkości wolumenu bądź partycji, ponieważ tworzenie tej ukrytej polega na tym, że tworzony jest nośnik zewnętrzny i wewnętrzny. Ten zewnętrzny ma być dla pozoru a wewnętrzny jest niemożliwy do wykrycia, ponieważ jest zamaskowany w sposób jakby partycja zewnętrzna była pusta, dlatego partycja wewnętrzna (ta ukryta) nie może być takiej samiej wielkości jak zewnętrzna.

Działa to w taki sposób, że tworzysz 2 hasła, jedno do nośnika zewnętrznego i drugie do ukrytego i w zależności, które hasło podasz podczas montowania to zostanie zamontowania partycja ukryta bądź ta normalna. Wszystko to jest po to, że w razie ktoś wymusi na Tobie podanie hasła to podajesz do tego zewnętrznego nośnika a ponieważ nośnik wewnętrzny jest niemożliwy do wykrycia nikt Ci nie udowodni, że on tam istnieje, nawet policja.

Pozdrawiam!