Tryb Deep Sleep w UEFI - Czy jest szkodliwy dla komputera?

Witam.

Krótko i na temat. Mój komputer nawet w stanie wyłączonym podaje napięcie na gniazda USB. Sprzęt, który mam podłączony do USB gaśnie w momencie wyłączenia komputera - oprócz myszki. W Biosie (UEFI - płyta główna ASRock) mam funkcję Deep Sleep, która - jeżeli zostanie włączona - spełnia swoją funkcję i wyłącza napięcia na USB - wtedy myszka nie świeci się gdy komputer zostaje wyłączony.

Chciałbym się dowiedzieć, czy tryb Deep Sleep w jakiś sposób szkodzi komputerowi? Bo jest w UEFI ostrzeżenie, że lepiej gdy tryb ten będzie wyłączony. Z tego co zauważyłem tryb ten powoduje wyłączenie napięcia nie tylko na gniazdach USB, ale też na karcie graficznej - wiem to stąd, że na karcie jest mała dioda, która zawsze mi się świeciła, a gdy Deep Sleep jest włączony, dioda ta również gaśnie w momencie wyłączenia kompa.

Dzięki za pomoc.

Ja zawsze myślałem ze komp tak świeci po wyłączeniu, bo w transformatorze i kondensatorów są jeszcze śladowe ilości napięcia. ale chyba sie pomyliłem :frowning:

Masz już jedną odpowiedź

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3927689.html
Kto dużo pyta ma dużo odpowiedzi.

Ale to ja pisałem na elektrodzie :smiley: Bo pytałem w kilku miejscach żeby potem porównać odpowiedzi.

Nie.

Tak, bo po uśpieniu i powrocie do systemu, bywało, że nie działały poprawnie niektóre urządzenia. np. USB, albo WIFI, itp. ale problem dotyczył głównie starszych chipów intela i laptopów. Tak z czasów slotu 1156 i 1155, potem już to ogarnęli.

Niektóre płyty miały zworki w okolicy USB, które sterowały napięciem USB po wyłączeniu.

Ok, dziękuję za odpowiedzi. Tryb mam włączony, wszystko działa.

Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.