Krótko i na temat. Mój komputer nawet w stanie wyłączonym podaje napięcie na gniazda USB. Sprzęt, który mam podłączony do USB gaśnie w momencie wyłączenia komputera - oprócz myszki. W Biosie (UEFI - płyta główna ASRock) mam funkcję Deep Sleep, która - jeżeli zostanie włączona - spełnia swoją funkcję i wyłącza napięcia na USB - wtedy myszka nie świeci się gdy komputer zostaje wyłączony.
Chciałbym się dowiedzieć, czy tryb Deep Sleep w jakiś sposób szkodzi komputerowi? Bo jest w UEFI ostrzeżenie, że lepiej gdy tryb ten będzie wyłączony. Z tego co zauważyłem tryb ten powoduje wyłączenie napięcia nie tylko na gniazdach USB, ale też na karcie graficznej - wiem to stąd, że na karcie jest mała dioda, która zawsze mi się świeciła, a gdy Deep Sleep jest włączony, dioda ta również gaśnie w momencie wyłączenia kompa.
Tak, bo po uśpieniu i powrocie do systemu, bywało, że nie działały poprawnie niektóre urządzenia. np. USB, albo WIFI, itp. ale problem dotyczył głównie starszych chipów intela i laptopów. Tak z czasów slotu 1156 i 1155, potem już to ogarnęli.
Niektóre płyty miały zworki w okolicy USB, które sterowały napięciem USB po wyłączeniu.