Tryb eksperta w vsta recovery - czy skasuję partycję?


(Chyter) #1

Witam, mam na dysku 3 partycje, 1-vista(padnięty-brak wpisu do bootowania), 2-xp(padnięty-brakuje lub uszkodzone jakieś pliki) ,3-dane, i podczas próby przywracania systemu vista za pomocą płytki "vista home premium 32bit" produkt Recovery (Toshiba) mam do wyboru opcje trybu eksperta czyli: "odzyskuje WinRE i system operacyjny oryginalnej instalacji toshiba bez naruszania dodatkowego dysku z danymi". Po wybraniu tej opcji pojawia się ostrzeżenie tej treści: "Nie korzystaj z tej opcji jeśli na twoim komputerze nie ma zainstalowanej oryginalnej wersji Toshiba, lub jeżeli dokonałeś modyfikacji konfiguracji dysku. Grozi to utratą wszystkich danych na dysku". Po zaakceptowaniu tego trybu eksperta i kliknięciu "dalej" pojawia się kolejne ostrzeżenie: czy jesteś pewien, wszystkie dane z dysku zostaną usunięte-coś w tym stylu.

Więc jak to w końcu jest utracę wszystkie dane czy nie? Skoro wybieram opcje "bez naruszania dodatkowego dysku z danymi" to rozumiem że nie utracę nic poza ewentualnie Vistą. Skąd więc te ostrzeżenia ? Do czego się odnoszą, do jakich danych?

(laptop toshiba A200-1YW, z oryginalnie dołączoną Vistą)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.


(Mihau X64) #2

Tryb podstawowy => cały dysk idzie na śmieci jedyne co możesz zrobić to ustawić przydział ile ma zajmować dysk "C" a cała reszta dysku będzie przekazana automatycznie na dysk "D". Jeśli natomiast wybierzesz opcję „zaawansowaną” czy jak ona tam się zwała to teoretycznie nie stracisz danych. Ale jeśli wprowadziłeś jakąkolwiek zmianę ustawień partycji to stracisz wszystko.. Mój pierwszy format recovery pomimo nie naruszenia tablicy partycji zakończył się utratą wszystkich danych dopiero za drugim razem się udało bez problemu i każdy kolejny także.. Na wszelki wypadek jeśli masz możliwość to włącz sobie jedną z dystrybucji "linux’a liveCD" i zgraj na pendriva najważniejsze dane bo mam przeczucie że stracisz wszystko :expressionless:


(Chyter) #3

Dzięki za odpowiedź, a czy jest może jakaś możliwość dodania wpisu visty żeby się uruchamiał (podczas próby odzyskania xp z płyty instalacyjnej, zostały usunięte wpisy bootowania visty), poza tym w Viście wszystko powinno być ok. Przed awarią miałem dwa systemy Vista i XP i menu wyboru przy starcie systemu. Zaznaczam że nie posiadam stacji dyskietek(laptop).