Tryb POST w awaryjnym Problem

Cześć,

Specs:

Windows 11
Mobo: Asus Prime A320M-K
CPU: Ryzen 7 1700
GPU: Sapphire RX 580 PULSE 8GB GDDR5
Ram: 16GB ( dwa po 8GB) 3200MHz (Nowe ).
SSD: PNY 500GB Nvme ( o ile dobrze pamiętam C3030 )
Zasilacz: Corsair 550W 80 Plus Bronze

Problem polega na tym że co jakiś czas mam coś takiego jak na zdjęciu, w tym czasie nie wciskam przycisku włączania itd. Dziś tylko włączyłem instalowanie sterownika GPU po którym tak jak by uruchomił się ponownie ( a raczej wyłączył ponieważ podświetlenie klawiatury i myszki zgasło) i po kliknięciu przycisku włącz jest tak jak na zdjęciu.

Myślałem że to wina GPU .
Więc Asus Nvidia GT1030 2GB wymieniłem na Asus RX560 4GB i teraz obecnie mam Sapphire RX 580 PULSE 8GB i nic to nie dało.
Później myślałem że to wina pamięci ram, więc z 2 po 4gb wymieniłem na nowe dwa po 8gb i też nic.

Zostało mi jeszcze sprawdzić mobo i cpu ale szczerze mówiąc to nie jestem pewny bo POST jest wykonywany przy każdym uruchomieniu lub restarcie komputera, yy rodzaj testu który sprawdza poprawność działania podzespołów ( o ile dobrze pamiętam ).

Spróbuj zresetować ustawienia UEFI do domyślnych i poustawiaj od nowa, nie zaszkodzi wcześniej zaktualizować UEFI jeśli jest nowsza wersja na stronie producenta.

Może problem z pendrivem TDK?

Sprawdź podgląd zdarzeń.

Najlepiej po prostu przetestuj wszystkie podzespoły. Jak wkładasz jakiś RAM, to MemTest, bo wcale nie jest powiedziane, że ten kolejny jest poprawnie obsługiwany przez twoją płytę. Test dysku, Victoria, temperatury CoreTemp + Prime 95 Torture test, + Furmark.

Jaka wersja BIOSu, np. wersji 5602 poprawili stabilność RAM i systemu, w 6042 poprawili losowe zacinanie się itd. ostatnia wersja to 6223.

Ten procesor nie jest wspierany przez Windows 11, dlatego po instalacji w której ominie się ograniczenia, mogą pojawić się problemy z systemem. Problemy mogą pojawić się z czasem, nie koniecznie natychmiast.

Sprzęt wygląda na kilkuletni, sprawdzałeś ostatnio baterię?

Nic z instalką Windows 11 nie robię, jest to czyste iso ze strony MS :wink: . Wystarczyło w biosie ustawić.
I tak wiem CPU nie jest kompatybilne/wspierane przez Windows11

Po za tym.
Przepraszam zapomniałem napisać że jest najnowszy bios :sweat_smile:
Furmark przechodzi bez problemu ( sprawdzałem kilka wersji, nie wiem po co ale co mi tam :slight_smile: ) gpu a raczej wszystkie karty graficzne jakie napisałem.
Dysk pod kątem błędów sprawdzałem i nic nie znalazł .
Dziś do dysku kupiłem radiator inne nie mieściły się pod GPU.
Wcześniej RAM były dwa Crucial 4GB 2400MHz Ballistix Sport LT Gray CL16 a teraz obecnie są G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis ( nie ja zamawiałem bo chciałem żeby były 3200MHz).

Pendrive sprawdzony ( na tym są sterowniki najnowsze do tej płyty głównej + do kart graficznych).
W podglądzie zdarzeń jest informacja że (pewnym sensie ) odcięło zasilanie lub komputer został niewłaściwie wyłączony a nic z tego nie miało miejsca ponieważ nikt PC nie dotykał, prądu nie zabrakło ( jakby co jest jeszcze UPS) a jedynie instalowałem sterownik graficzny do gpu.

W lipcu 2024 wymieniona na nową.
Jeśli chodzi o chłodzenie cpu to nie pamiętam nazwy ale nie jest to boxowe chłodzenie :slight_smile: a pasta termoprzewodząca wymieniona 05.08.2024r

Ja robię tak. MemTest, jak przejdzie, odpalam CoreTemp włączam Prime 95 z torture test i jednocześnie FurMark. Zostawiam na 1 godzinę. Jeśli nie wysypie się podczas testów i w momencie, gdy zakończysz obie aplikacje (a to całkiem częste, idzie sobie test, klikasz wyłącz i w tym momencie za chwilę restart albo coś innego odwala), to tutaj jest ok.