Tryb zgodności

Zainstalowałem sobie tryb zgodności ( Windows XP Mode RC ) ze strony poniżej

http://www.microsoft.com/windows/virtua … nload.aspx

Po instalacji nie ma żadnego pliku wykonywalnego exe . Pojawił się jakiś plik Windows XP Mode base o rozmiarze około 1,2 GB

W jaki sposób odpalić zainstalowany tryb zgodności ?

Start—>Wszystkie prog—>Windows VirtualPC—>Windows XP mode, odpala ci sie maszyna wirtualna, tam instalujesz aplikacje które chcesz mieć w trybie zgodności a potem z tego samego folderu w Menu Start wybierasz Windows XP Mode aplikacje i wybierasz aplikacje którą masz uruchomić w trybie zgodności. Cała filozofia;]

A propos powyższego wynalazku tj. trybu XP wymagającego od procesora “umiejętności” wirtualizacji - mój procesor (Intel Pentium Dual-Core T3200) nie posiada takiej opcji, czyli nie ma możliwości skorzystania z tego udogodnienia i nigdy nie będzie? Dobrze to rozumiem?

schowek01s.jpg

Jak nie ma wirtualizacji to już nie bedzie miał.

Tak też mi się wydawało. Czytałem, że można ten tryb zastąpić innymi maszynami wirtualnymi, ale to już jak dla mnie zabawa niczym Linuks zamiast Windowsa…

Ciekawe jakie procesory to obsługują? Najnowsze, najszybsze? Jest jakaś ogólna zasada?

Czyli należy zainstalować poza Windows XP Mode również Virtual PC ? Pentium D raczej nie obsłuży wirtualizacji i nie ma nawet sensu instalowania virtual pc ?

Skąd wiadomo czy dany procesor obsługuje wirtualizację bez instalacji programu ?

Wszystkiego dowiesz się w tym (dla procesorów Intel) bądź w tym (dla procesorów AMD) programie.

Panowie, nie zrozumieliśmy się. Mi chodziło o wirtualizacje sprzętową. Programową to każdy procesor obsługuje.

Czyli się nada Pentium D , tylko doinstalować jeszcze trzeba VirtualPC ? Windows XP Mode to jakby dodatek do VirtualPC ?

Niestety nie każdy a przy instalacji trybu XP virtual PC instaluje się automatycznie. Tu masz listę procesorów intela z informacjami czy obsługują wirtualizacje sprzętową (Intel Virtualization Technology)

Po instalacji Windows XP mode nie mam go w Start—>Wszystkie prog—>Windows VirtualPC—>Windows XP mode . Cóż może być powodem jego braku ? Po instalacji pojawił się komunikat informujący o pomyślnej instalacji

Ale ściągnąłeś ze strony obydwa pliki? jeden miał coś koło 4 MB chyba a drugi miał ponad 400MB

Tylko ten 400 MB , to 2 trzeba jeszcze co ?

Doinstalowany . Pokazuje się komunikat

virtual.jpg

Czyli nie da się jakoś z tego korzystać wykorzystując wirtualizację programową ?

@Maksymilian

W skrócie mówiąc:

Całość do poczytania:

http://download.microsoft.com/download/ … 0Guide.mht

Tyle że pokazuje mi się komunikat powyższy odnośnie nieobsługiwanej wirtualizacji sprzętowej . Nic nie da się z tym zrobić ?

Jeśli twój procesor nie obsługuje wirtualizacji to o całym tym pomyśle (XP Mode) możesz niestety zapomnieć.

Biedny ten procesor , taki niedoceniony przez microsoft :slight_smile: Dziękuje osobom które wzięły odział w dyskusji za odpowiedzi na zadawane pytania