Od jakiegoś czasu podczas wyłączaniu światła w łazience obok pokoju z komputerem występuje trzask w słuchawkach . Gdy korzystam z komputera i słuchawek a jakiś domownik idzie do łazienki i potem gasi światło w łazience to wtedy dokładnie w tym samym czasie co jest wyłączane światło słychać w słuchawkach trzask . Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić ?
Wymień wyłącznik na nowy.
Wymiana włącznika światła w łazience rozwiąże problem ?
Jest to normalne zjawisko. Przypomniało mi się jak kiedyś polowało się na utwory muzyczne w radiu i nagrywało na taśmę, i to w…ienie , gdy ktoś z domowników włączył właśnie np światło, a jeśli jeszcze była to świetlówka, taka klasyczna ze starterem i statecznikiem, to cały proces rozświecania był zarejestrowany na nagrywanym utworze.
Można filtr przeciwzakłóceniowy zastosować.
Mi podczas użytkowania suszarki w łazience amplituner zaczął wydawać dziwne dźwięki.
Filtr (pasywny) na linii doprowadzającej prąd do łazienki wyeliminował problem.
Problem występuje od pół roku gdzieś , wcześniej nie występował . Jednakże wczoraj zauważyłem że słuchawki jak są jakieś głośniejsze momenty w muzyce które są bardziej podkreślane wydają z siebie podobny trzask tylko cichszy niż wtedy gdy jest wyłączane światło w łazience . Także wnioskuję że słuchawki się uszkodziły właśnie przez ten wyłącznik światła w łazience albo inaczej związane z nim trzaski , wyładowania elektryczne .
Teraz sprawdzałem jak sytuacja się ma : ubrałem słuchawki , włączyłem film i zacząłem włączać i wyłączać światło w łazience oraz pokoju ale żadnych trzasków nie uświadczyłem , także nie wiem od czego to jest zależne ale przeważnie koło 21 jak ktoś się myje i potem gasi światło w łazience to jest trzask w słuchawkach bardzo słyszalny. Wcześniej jak korzystałem z słuchawek podpiętych to TV i korzystałem jednocześnie z komputera poprzez kabel hdmi to razem z tym trzaskiem w słuchawkach na TV po środku ekranu pojawiała się lina pozioma w kropki czarno białe na dosłowne sekundę .
U mnie telewizor używany jako monitor na jakąś sekundę gaśnie gdy ktoś właśnie bawi się światłem.
Jeśli chodzi o trzaski w głośniejszych momentach w muzyce to sprawdziłem 3 pary słuchawek i na każdych ten trzask występuje także tu może chodzić o kartę dźwiękową zintegrowaną w komputerze . Przyjdzie mi nowa karta dźwiękowa Fiio Olympus 2 we wtorek to sprawdzę czy będzie się tak dalej robiło . Gniazdko sprawdziłem z Tatą i nie było żadnych iskier podczas włączania i wyłączania prądu również trzask w słuchawkach nie występował . Dzieje się tak tylko czasami przy wyłączaniu światła w łazience ale od czego to zależy to już nie jestem w stanie stwierdzić . Włączyłem bardzo wymagającą grę i również trzaski nie występowały przy gaszeniu oraz zapalaniu światła w łazience . Co do tej karty dźwiękowej nowej to też nie jestem przekonany czy to rozwiąże problem bo jak podłączyłem słuchawki do TV i tak przesyłałem dźwięk z komputera to tak samo trzaski występowały w głośniejszych momentach muzyki . Nie jestem przekonany bo nie wiem na jakiej zasadzie jest wtedy odtwarzany dźwięk czy jak odtwarzam dźwięk z TV podłączone do komputera to karta dźwiękowa w komputerze ma w tym udział czy dźwięk odtwarza się poprzez kartę dźwiękową wbudowaną w telewizor ?
Kury przestają nieść jajka, krowy - dawać mleko a pies wyje?
btw. Sam sobie dałeś ?!
Dużo zależy od żarówki (nie była wymieniana?) LED i inne z elektroniką wewnątrz mogą wytwarzać skoki napięcia jeżeli nie mają wewnątrz filtrów. Zmień żarówkę na inną.