Trzeci system - drugi linuksowy

Od dłuższego czasu używam ubuntu i w miarę go poznałem, chciałem spróbować innego linuxa ale nie wywalać ubuntu, waham się miedzy suse, fedorą,mandriwą a auroxem, podzielcie się jakimiś sugestiami, będe miał w kompie trzy programy operacyjne czy może wystąpić przez to jakiś problem.

// Poprawiłem tytuł wątku.

Kaka’

Nie. Jest martwy.

Systemy.

Nie powinno byc problemów.

Jak juz w miare poznałeś Ubuntu to może Debian?

5423 może to Ci pomoże: http://jakilinux.org/jaki-linux/porownanie/

5423 poleciłbym Ci:

:arrow: Debian

:arrow: Slackware

:arrow: Arch

:wink: Jak trochę się znasz to te są odpowiednie.

troche przytrudny zaraz po Ubuntu. (Ale jak lubisz wyzwania :smiley: :smiley: )

Może http://www.fedora.pl - moja sugestia.

Z tych, które wymieniłeś sugeruję Fedorę. Skoro poznałeś Ubuntu możesz też spróbować Debiana.

Może tak, pierw doucz się Ubuntu ( bo nie wieżę, że CAŁEGO GO POZNAŁEŚ) jestem na Ubuntu ponad 2 lata i zawsze coś mnie w nim ciekawi. Jednak jeśli lubisz wyzwania (pewnie zawsze można coś poznać) polecam Linux Mint, Debiana, Gentoo oraz Mandrivę.

Arch, Arch, Arch … będzie najlepszym wyborem.

Sama instalacja tego systemu będzie niezwykle pouczająca!

Ja polecam system z pakietami deb np. debian

Pozdrawiam

Jeżeli uważasz, że znasz już dobrze Ubuntu i chciałbyś spróbować czegoś innego to polecam Debiana albo Gentoo.

ja bym Ci proponował: Fedorę, Knoppixa, Troppixa, no możesz też wziąść np. FreeBSD

Dołączam się do tego. Jeżeli masz już Ubuntu, to polecam spróbować czegoś z pozoru bardziej “hardcorowego”, a później można w tym systemie sie zakochać.

To ja polecam Frugalware 0.7pre2 “Sayshell”.

pakiety pod i686, pacman jako manager pakietów.

Dlaczego hardcorowego i napisałem FW?

Nigdy nie wiesz co padnie po aktualizacji (wybor losowy ale pewny możesz być praktycznie zawsze) - zalety? Nauczysz się systemu;d

Bardzo szybki

katalog /etc/sysconfig ktory jest naprawde dobrym rozwiązaniem.

Aha nie wiem jak z instalacja ale za czasów 0.6 pre to wybranie w instalatorze jakiejkolwiek opcji oznaczalo Fatal Error instalatora (staralem sie zainstalowac kilkukrotnie).

Tyle ze ja uzywam FW na laptopie a to jak wiadomo jest “nietypowe” rozwiazanie (mimo ze to Dell to jednak karta AMD/ATI x1300)

Ale jak juz sie przyzwyczaisz to naprawde FW okazuje się super dystrybucja, tylko ze wymaga naprawde dopracowania w wielu kwestiach.

Ale polecam:)

Jak zna Ubu to po co się cofać ??

;0

// Nie przesadzaj z “emotami”.

Kaka’

Też tak myslę…

A kto powiedział, że ma się cofać ? Przecież Mandriva to tez świetny system, doradzam bo che czegoś spróbować więc… to naprawdę świetny system.

Ja odradzam Mandrive. Miałem z nią przykre doświadczenia. Nie przepadam za systemami korzystających z pakietów rpm. Wole już gentoo, który nie korzysta z pakietów. Jak dla mnie to Ubuntu, Debian, Gentoo

Oj tam…dla każdego co innego :mrgreen: Byle nie suse/opensuse czy freespire. Bo te distra są spaczone juz przez MS. Nie wierzycie? We freespire następnym mechcanizmem wyszukiwania będzie…ms live.

Ale i tak poza Suse te distra to zawsze było dno więc mała strata.

Najczystrze distra, zgodne w 100% z duchem open source to np. *buntu, debian, arch, slackware, pclinuxos, gentoo, sabayon, i setki tego typu.

Mniej “czyste” (ale tylko ze względu na komrecyjnośc) ale nadal nie spaczone i dobre to -

Fedora, Vector, Mandriva (na początek np.)

Racja też tego nie polecam, wolne i takie… eee

knapik dystrybucje w 100% zgodne z ideami ogólnie linuksa to dystrybucje posiadające wyłącznie soft open-source, a tak się składa że takie distra w 99% to systemy “dla wyjadaczy” jak slackware gentoo debian itp…

Nie spotkałem się z dystrybucją która by była user-frendly i posiadała wyłącznieotwarty soft…