Trzeszczące chłodzenie komputera PC

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w moim komputerze tak trzeszczy i piszczy chłodzenie?
Załączam plik z nagraniem:
20191022_165053_Normalny.zip (319,3 KB)

Wydaje mi się, że to łożysko wentylatora jest zużyte, ale wolałbym poznać Wasze zdanie.
Z góry dzięki :slight_smile:

Fakt - za głośny, ale przy zatartym łożysku dźwięk jest jak głośne buczenie starej lodówki, czy nawet traktora. Te piski sugerują, że może byś przetarta część uzwojenia, w którym chodzi ośka. Po długim używaniu, a czyściłem wentylatory zasilania, widziałem metaliczne drobiny, które zacierały.
Ja bym wymienił wentylator w chłodzeniu na najcichszy i to szybko.

OK.
Jakieś trzy dni temu raz tak na 2 sekundy piskło tak głośno, że się aż wzgrygłem!
Rozważę tą wymianę, bo to niebezpieczne dla kompa.
Dodam jeszcze, że już od jakichś 3 miesięcy to chłodzenie tak jakby harczało - niestety nie mam nagrania, więc nie pokażę.

[EDIT]
Te piski nie występują non-stop.

Jakie masz chłodzenie?

Pfff. Ja nie wiem. Ten komputer to gotowiec kupiony u pewnej firmy komputerowej. W papierach, które dostałem z kompem nie było info o coolerze, więc nie wiem. Obudowa też jest mi nie znana. Mogę załączyć zdjęcia obudowy i ew. cooler’a, ale nie wiem, czy to zrobię, bo musiałbym rozebrać komputer na części.

Wystarczy model płyty głównej i ewentualnie fotka wnętrza (tak, żeby było widać chłodzenie CPU) :slight_smile:

MOBO to AsRock B75M-DGS R2.0.
Zdjęcie wnętrza załączę wieczorem lub jutro, bo teraz nie mam za bardzo możliwości.

(oczywiście zakładam, że piszczy wiatrak CPU)

Właśnie nie wiem, bo mam jeszcze wentylator na froncie obudowy no i oczywiście na zasilaczu :slight_smile:

W takim razie wystarczy, że na czas testów odepniesz na chwilę wentylatory od płyty głównej. Najpierw CPU, potem od obudowy. I masz winowajcę :slight_smile:

(ewentualnie zawsze możesz zatrzymać palcem)

To piszczenie nie występuje cały czas. teraz - w momencie pisania tych słów - jest git.

[EDIT]
zazwyczaj po uruchomieniu komputera trochę piszczy, a potem przestaje.

No coż… wiatraki się zużywają, to część mechaniczna. Normalna sprawa. Trzeba zlokalizować ten uszkodzony (na ucho lub kolejno odpinając) i wymienić. Nie ma tu za bardzo nad czym się zastanawiać. Przeciętny wiatrak kupisz za ok. 20zł. Nieco lepszy za 50zł.

1 polubienie