Trzeszczący dźwięk (C-Media CM6501 Like Sound Device)


(Lubiepiksele) #1

Witam!

Kilka dni temu dostałam z powrotem mój komputer po formacie. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie dosyć irytujący fakt. Otóż spostrzegłam, że dźwięk w komputerze trzeszczy. Nigdy wcześniej tak nie było. jest tak na słuchawkach i głośnikach. Próbowałam podłączyć sprzęt do drugiego gniazda, ale było tak samo. Być może należałoby zainstalować sterowniki do karty dźwiękowej? Jeśli tak, to prosiłabym o linki, gdyż miałam trudności ze znalezieniem odpowiednich. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Widziałam kilka podobnych tematów na tym forum, jednak żaden z nich mi nie pomógł. Liczę na Waszą pomoc.

Windows XP

karta dźwiękowa: C-Media CM6501 Like Sound Device

płyta główna: ASUS M2N-SLI

Piszcie, jeśli mam podać coś jeszcze.

Z góry dziękuję.


(Fanboj O) #2

Ile mózgów trzeba zjeść, żeby wpaść na tak wiekopomny pomysł?


(XMan) #3

Obecnie tak jest że lepszą pomoc możesz uzyskać w sklepie spożywczym, piekarni, kowala lub u rolnika

niż od "pseudo fachowców" w serwisie którzy tylko nabierają i słono kasują :slight_smile:

Zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

--> Nazwa płyty głównej

--> Mikroukład płyty głównej

--> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 1.70.1400

Dodatkowo

wrzuć screeny z:

  1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).

  2. Start -- Panel sterowania -- Dźwięki i urządzenia audio -- zakładki Audio oraz Głos.

  3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.


(Lubiepiksele) #4

Jak bardzo trzeba się nudzić, żeby tak złośliwie spamować? :slight_smile:

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! AIDĘ32 mam, ale nie przydaje się, bo płyta główna i mikroukład są nieznane. Z AIDY64 wychodzi tak:

Nazwa płyty głównej: Asus M2N-SLI (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Mikroukład płyty głównej: nVIDIA nForce 560 SLI, AMD Hammer

Karta dźwiękowa: ATI Radeon HDMI @ ATI Radeon HD 38xx - High Definition Audio Controller

I tu mnie zamurowało, bo AIDA32 podawała, że mam kartę dźwiękową C-Media CM6501 Like Sound Device. Przepraszam, ale nie rozumiem... O_o Jeśli chodzi o komputery, to przesadnie zielona nie jestem, ale swoją kartą dźwiękową jakoś specjalnie się nigdy nie interesowałam. No i proszę...

A oto screeny:

Dodaj lub usuń programy:

programy1.th.png

programy2d.th.png

programy3.th.png

Audio i głos:

audioq.th.png

gosl.th.png

Menadżer:

menader.th.png


(Azi) #5

Wyłącz dźwięk z ATI, podstaw sterownik stąd: http://devid.info/pl/510/C-Media+CM6501 ... und+Device

Ten ostatni instalowałem na jakimś kompie osobiście, działał bez problemów.


(Pawek5991) #6

Witam!

Podłącze się do tematu. Mam podobny problem z tą różnicą, że trzeszczenie występuje u mnie tylko gdy podłącze pod USB kontroler xbox360. Dodam, że problem znika po ponownym uruchomieniu komputera. Aktualnie dla kontrolera mam zainstalowane sterowniki Microsoftu, choć próbowałem przeróżnych.

Windows XP Service Pack 3

karta dźwiękowa zintegrowana: C-Media CM6501 Like Sound Device - sterowniki najnowsze

Nazwa płyty głównej: Asus M2N-E SLI (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Mikroukład płyty głównej: nVIDIA nForce 500 SLI, AMD Hammer

Menedżer- to samo tylko nie mam ATI

Audio i głos -identycznie jak na screenach wyżej

Jeśli potrzeba więcej informacji proszę pisać.


(Lubiepiksele) #7

Wielkie dzięki za pomoc, Azi! Zainstalowałam sterownik i już miałam pisać, że wszystko wróciło do normy. Niestety nie jest tak pięknie. Co jakieś kilkanaście minut, albo trochę więcej, znowu zaczyna trzeszczeć. Czasem dłużej, czasem krócej. W każdym razie po jakimś czasie znowu jest dobrze do momentu aż znowu nie zacznie. Nie przeszkadza to już aż tak jak wtedy, bo przed sterownikiem wręcz bolały od tego uszy. A jednak mimo wszystko problem nadal jest. Eh... Nie wiem już o co chodzi. Jakieś pomysły?

Naprawdę nikt nie wie? :frowning:


(Zychpoplawski) #8

Witam,

miałem ten sam problem na płycie ASRock ALiveDual-eSATA2 i sterownikami 5.12.08.0709

pomogło mi zainstalowanie ciut nowszej wersji 5.12.8.2151

http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=AM2NF3-VSTA&o=XP