witam, zauważyłem, że bardzo głośno podczas grania zaczyna mi trzeszczeć chyba dysk. Jak skończę grac wystarczą 2 minuty by problem minął.
Co robić? dodaje screen z crystal info
Nie widać części danych, ale z tego co widać, to dysk jest w doskonałej kondycji.
PS. Przestaw wartości RAW na dziesiętne, łatwiej się je wtedy interpretuje.
ok, w takim razie co może jeszcze oddawać hałas? wiatrak to nie jest, może karta graficzna? można to jakoś sprawdzić?
gtx 960
Dysk ok. Bardziej jednak stawiałbym na wiatrak, bo to logiczniejsze, zwłaszcza po tym, co piszesz (że w trakcie gry i jeszcze jakieś 2 minuty po). Wiatrak dostosowuje swoją prędkość do potrzeby schłodzenia procesora, chipsetu/karty, jak sobie z tym poradzi i np. w dwie minuty po grze jest już chłodno, to mocno zmniejsza swoją prędkość.
Być może o coś małego haczy, o jakiś kabelek lub o coś, co dostało się do wiatraka z zewnątrz (kawałek suchego liścia, papieru czy czegokolwiek).
Spróbuj oczyścić wiatrak i wtedy zobacz jak jest.
Oczywiście możesz też monitorować temperaturę i prędkość obrotową wiatraka i na tej podstawie dojść przyczyny.
dzięki. Jakim programem mogę monitorować?
Miałeś racje. Odkręciłem obudowę, wyczyściłem wiatraki i dziury odprowadzające powietrze.
Co ciekawsze, od początku wiatraki były b. głośne, po tym zabiegu w ogóle prawie ich nie słuchać