Trzeszczenie najprawdopodobniej dysku lenovo y700

witam, zauważyłem, że bardzo głośno podczas grania zaczyna mi trzeszczeć chyba dysk. Jak skończę grac wystarczą 2 minuty by problem minął.
Co robić? dodaje screen z crystal info

Nie widać części danych, ale z tego co widać, to dysk jest w doskonałej kondycji.
PS. Przestaw wartości RAW na dziesiętne, łatwiej się je wtedy interpretuje.

ok, w takim razie co może jeszcze oddawać hałas? wiatrak to nie jest, może karta graficzna? można to jakoś sprawdzić? :confused:

gtx 960

Dysk ok. Bardziej jednak stawiałbym na wiatrak, bo to logiczniejsze, zwłaszcza po tym, co piszesz (że w trakcie gry i jeszcze jakieś 2 minuty po). Wiatrak dostosowuje swoją prędkość do potrzeby schłodzenia procesora, chipsetu/karty, jak sobie z tym poradzi i np. w dwie minuty po grze jest już chłodno, to mocno zmniejsza swoją prędkość.
Być może o coś małego haczy, o jakiś kabelek lub o coś, co dostało się do wiatraka z zewnątrz (kawałek suchego liścia, papieru czy czegokolwiek).
Spróbuj oczyścić wiatrak i wtedy zobacz jak jest.

Oczywiście możesz też monitorować temperaturę i prędkość obrotową wiatraka i na tej podstawie dojść przyczyny.

dzięki. Jakim programem mogę monitorować?

Miałeś racje. Odkręciłem obudowę, wyczyściłem wiatraki i dziury odprowadzające powietrze.
Co ciekawsze, od początku wiatraki były b. głośne, po tym zabiegu w ogóle prawie ich nie słuchać :slight_smile: