Trzeszczenie w głośnikach [2.1]

mam glośniki 2.1 firmy 4WORLD (żadne cuda), kupiłem je w 2006r, od pewnego czasu zaobserwowałem, że głośniki trzeszczą.

Nie jest to jednostajne trzeszczenie. Głośniki trzeszczą “seriami” 0,5s-1,5s, potem jest spokój, następnie znów kilka serii itd. Nie znalazłem żadnej reegularności w tym trzeszczeniu. Nie ma znaczenia czy oglądam film, gram, przeglądam net lub dokumenty.

Kiedy odłączę głośniki od komputera, trzeszczenie zmniejsza siłę i częstotliwość występowania, lecz dalej jest.

Głośniki trzeszczą intensywnie po włączeniu zasilania, potem trzeszcenie stopmiowo zanika, lecz nie znika. w sumie trzeszcą przez ok. 10-20% czasu pracy.

Zastanawiam się czy to może być wina karty muzycznej (zintegrowany realtek, komp jak w opisie)??

Nie mam mozliwości podłączenia innych głośników, żeby ją sprawdzić .

raczej glosniki nawlaja, zreszta sam piszesz ze po odlaczeniu od kompa dalej trzeszcza. 4World to raczej niezbyt dobra marka a 3 lata dla tych glosnikow to duzo

spróbój otworzyć skrzynkę gdzie są potencjometry i psiknij na ich ślizgacze płyn WD 40. jeśli nie jest to sprawa programowa to powinno pomóc

a po polsku?

chyba zwariowałeś, do potencjometrów nie używa się WD40,

on zostawia maź, i się robi większy syf niż przedtem…

zestaw mu trzeszczy bez dotykania potencjometrów,

więc jaki jest sens smarować to WD40 po prostu

wariactwo, środkiem czyszczącym do potencjometrów

jest CLEANSER PR lub Kontakt PR a nie WD40 który

służy do odrdzewiania srub…

moim zdaniem po prostu lepiej zainwestowac te 60 zl w jakis nowy zestaw glosnikowy