Trzeszczenie w głośnikach-Acer laptop

Od kliku dni pojawiło się takie lekkie trzeszczenie w głośnika w laptopie, nie wiem czy to jest spowodowane:( jak np. słucham muzyki to co jakiś czas następuje taki niegłośny trzask, porównywalny do takiego jakie miało miejsce w magnetofonach, tych starszych jak się kiedyś słuchawki podłączało, to wygląda jak by jakieś zwarcie było. Laptop jest miesięczny a model to ACER Aspire 5530

U mnie też to czasami występuje, kiedy zużycie procesora sięga 100%. Sprawdź w którym momencie te trzaski występują.

Te trzaski występują jak słucham radia i muzyki jakimkolwiek programem. Jeśli oglądam film to trzaskanie ustępuje i wszystko jest oki.

Być może jest to wina kodeków. Ja zawsze używam K-Lite Mega Codec Pack. Kolejna sprawa, to jakość układu dźwiękowego na płycie. Niektóre modele Realteka mają takie dolegliwości. Moja stara płyta była wyposażona w układ Realtek ALC655. Tam zawsze i przy każdej okazji od nowości coś co chwlię mi trzeszczało. Ale najpierw spróbuj trochę ściszyć dźwięk w regulacjach głośności. Jak jest suwak na maksa to może czasami trzeszczeć.

Ściągnąłem ten K-Lite Mega Codec Pack i nic z tego, trzaski nie ustąpiły:(:(, zauważyłem, że czasem jak myszka poruszę na pulpicie czy cokolwiek nią zrobię to też tak delikatnie zatrzeszczy,ale bez ruszania też cały czas to się dzieje. Nie mam pojęcia co to jest, wcześniej nie było tego :(:(… ale jak włączę film to podczas oglądania to zanika nie słyszę tego.

Dodane 21.04.2009 (Wt) 12:26

Zauważyłem, że wzrasta mi zużycie procesora do 100% a nie wiem dlaczego, wirusa nie mam żadnego, kompa skanowałem, używam też Firefoxa, zauważylem, też, że jak włączam wtyczkę do laptopa z zasilaniem to powstaje też taki trzask, albo jak odłączam. Trzaski te występują i przy podłączonym zasilaczu jak i go odłączę…

A skąd płynie dźwięk? Masz podłączone zewnętrze głośniki, czy używaższ wbudowane w laptop? Jeśli masz zewnętrzne to spóbuj podłączyć je do innego sprzętu i sprawdzić czy trzaski też tam występują.

Mam zewnętrzne głośniki, ale jak je odłączę to i tak te ‘‘trzaski’’ występują:(:(, wcześniej pisałem, że nie występują te dźwięki podczas oglądania filmów, ale to nie prawda, teraz stwierdziłem, że podczas oglądania filmu też je słychać. Wydaje mi się,że coś jest z dźwiękiem, ale jak to zlokalizować?

Spróbuj pozmieniać ustawienia dźwięków w Panelu Sterowania. W XP nazywa się to Dźwięki i urządzenia audio. Najpierw zmnijesz ogólną głośność urządzenia. Jeśli to nie pomoże, spróbuj zainstalować inną wersję sterownika audio. A jeśli i to nie pomoże to przyczyną może być uszkodzenie samego układu dźwiękowego, ale miejmy nadziejeję, że to nieprawda. ![-o<

System to Vista…jak mam rozumieć inną wersje sterownika?? Skąd to ściągnąć?? Nie mam pojęcia ?? Pozdrawiam

W menedżerze urządzeń powinna być informacja jakiej firmy jest to karta dźwiękowa i jaki to model. Później na stronie producenta poszukaj jakie wersje sterowników oferuje do Visty. Niestety na stronie Acer nie znalazłem jakiej to firmy karta (a właściwie kodek dźwiękowy). Z resztą praktycznie żaden producent laptopów nie podaje tej informacji. Tylko z systemu można tego się dowiedzieć.

Mojim zdaniem jest to kondensator na plycie gluwnej odpowiadajonsy za stabilizacje napiecia na modul dziweku mialem tak wymienilem kondensator i teraz jest dobrze jak zmienisz sterowniki i problem bedzie istanial nadal to komputer do serwisu tam ci to zrobiom :slight_smile: P-O-Z-D-R-O :slight_smile: