“Zadanie konkursowe jest proste”
Zaiste “proste”, tak jak w sądzie:
– Pamięta pan, co pan robił 16 lat temu, 7 grudnia 2002 roku?
– Oczywiście, wysoki sądzie. Rano zjadłem śniadanie, wypiłem kawę…
Ale wiecie co? Ja naprawdę wiem, co robiłem 16 lat temu i do tego nawet wiem, co robiłem 7 grudnia 2002 roku! Poszperałem w dokumentach i okazało się, że tego dnia byłem z kilkumiesięczną córką w szpitalu na badaniach. Córka urodziła się kilka miesięcy wcześniej, też w 2002 roku, a teraz ma już 16 lat. Tak więc prawie cały 2002 rok to było sporo pracy przy nowo narodzonym dziecku.
Portal dobreprogramy.com też „urodził” się w 2002 roku, choć już wcześniej były publikowane wpisy zapowiadające ten fakt. A potem zapewne sporo pracy było przy „nowo narodzonym” portalu.
W 2002 roku z komputerami byłem już dobrze zaprzyjaźniony, gdyż pierwszy komputer (taki własny, mój) kupiłem w roku 1993. Tak więc w 2002 roku składałem już komputer dla syna, który wówczas miał 5 lat i stwierdziłem, że powinien od małego „uczyć się bawiąc i bawić się ucząc”. Dostał wtedy ode mnie maszynę z Pentium III 800 MHz i 512 MB RAM. Full wypas.
Co będę robił za 16 lat? Ha. To wróżenie z fusów, podobne trochę do tego, gdy w podstawówce, na plastyce, mieliśmy temat „Jak wyobrażasz sobie świat w roku 2000”. Pamiętam, że prawie wszyscy rysowali wtedy latające samochody.
Za 16 lat będziemy mieli rok 2034. Może wtedy będą już te latające samochody? A komputery, jakie będą? 16 lat temu nikt nie myślał o smartfonach, teraz są codziennością. Oczywiście posiadam smartfona, z tym że z systemem Windows 10 Mobile. Serio. Myślicie, że pora na zmianę?
Ciekawe o czym teraz nawet nie myślimy, a co za 16 lat będzie codziennością? Ja za 16 lat będę już na emeryturze, ale – mam nadzieję – nadal będę się interesował nowościami, techniką i nadal będę pisywał na dobrychprogramach. A moim marzeniem jest, abym znów mógł składać komputer, ale tym razem już dla wnuka lub wnuczki.
I mam nadzieję, że ogłosicie wtedy konkurs na 32-lecie dobrychprogramów.