Witam;
Mam na imię Damian i mam 31 lat,i od młodych lat mam styczności z komputerami zaczynając od comodoreC64, po Amigę 600 i 1200 przechodząc do komputera PC jak i od młodych lat jestem maniakiem gier komputerowych i różnego rodzaju programów.
16 lat temu korzystałem na pewno z systemu Windows98 jak i korzystałem z programów takich jak Norton antywirus 2002 Professional Edition ,
Opti Drive control 1.70 programu pozwalającego na testowanie wydajności napędów optycznych oraz jakości zapisu/odczytu danych na nośnikach CD/DVD/BD.
Przy jego użyciu sprawdzimy także jakość samych płyt głównie te 2 programy mam w pamięci.
Korzystałem z przeglądarki internetowej internet explorer którego data pierwszego wydania dla Windows wyszła 23 sierpnia 1995 roku poprzez Microsoft jak również przeglądarki Mozilli Firefox wydanej poprzez Mozilla Foundation której data pierwszego wydania wyszła 23 września 2002 roku,
jak również przeglądarki internetowej Maxthon wydanej poprzez Maxthon International Limited 11 lipca 2002 roku.
Używałem również systemu operacyjnego Windows XP który w 2001 roku został wydany. Był to pierwszy system Windows oparty na jądrze NT zarówno dla użytkowników domowych, jak i biznesowych. XP posiadał pierwsze zmiany interfejsu od czasu Windows 95.
Wraz z premierą konsoli Xbox Microsoft wszedł na rynek konsoli, zdominowany przez Sony i Nintendo.
W latach 20012002 Microsoft kupił producentów oprogramowania ERP tworząc cały nowy dział Microsoft Dynamics.
I może tyle o oprogramowaniu, następnie grałem w gry takie jak Heroes III Might and Magic jest to gra strategiczna turowa w trybie multiplayer i single player wydana w 1999 roku poprzez firmę 3DO Company, i dopiero 29 stycznia 2015 roku wyszła premiera edycji HD tej samej gry,
grałem również wtedy w The Settlers 4 jest to gra strategiczna czasu rzeczywistego i starożytnego wydana poprzez firmę Blue Byte w 2001 roku
W grze występuje kampania treningowa i można grać trzema rasami w których dowodzi się siłami Wikingów, Majów i Rzymian i w kampanii gra się przeciwko rasie komputerowej Mroczne Plemię która była dostępna tylko dla gracza komputerowego i jest to czwarta część serii “The Settlers”
wydana 15stego lutego 2001 roku, producenci Blue Byte Software i Gameloft i wydawcy Ubisoft, Blue Byte Software i Gameloft.
Jak również grałem w grę Diablo II kontynuacja gry typu RPG- Hack and slash Diablo, wyprodukowana przez Blizzard North i wydana przez Blizzard Entertainament 29 czerwca 2000 roku. Polskim dystrybutorem jest CD Projekt. W 2012 roku gra została uznana przez tygodnik Time za jedną z najlepszych gier, jakie kiedykolwiek stworzono.
Następnie 27 czerwca 2001 roku wyszedł dodatek Diablo II Lord of Destruction wydany przez firmę Blizzard Entertainment.
W rozszerzeniu został dodany nowy akt gry- bohater trafia do Harrogath, by tam stawić czoła ostatniemu demonowi z Mrocznej Trójcy- Ballowi i jest to gra fabularna gra akcji, której twórcami są David Brevik, Max Schaefe,Erich Schaefer, Stieg Gedlund i Eric Sexton gra obsługiwana przez Platformy Microsoft Windows i Mac Os.
Teraz powiem co wiem o portalu dobreprogramy, który powstał 17 listopada 2002 roku i oficjalne jego otwarcie nastąpiło 7dmego grudnia 2002 roku początkowo portal nosił nazwę dobreprogramy.com i z czasem została ona skrócona do dobreprogramy a serwis udostępniony został z szeregu domen w tym także obecnie dobreprogramy.pl
którego założycielami są Leszek Kędzior, Kamil Cybulski, Robert Lis i Rafał Szramowiat.
W grudniu 2005 roku w teście serwisów z programami Programy za darmo magazynu Komputer Świat portal został oceniony najwyżej spośród polskich serwisów oferujących bazę oprogramowania. Informacje na temat serwisu dobreprogramy pojawiły się także w innych magazynach takich jak m.in PC Fotmat, Komputer Świat Ekspert i Dziennik.
Na aktualność z portalu powoływano się również na antenie TVN24 oraz TVN CNBC Biznes. W lutym 2004 roku serwis doczekał się nowego zielonego szablonu, zrywając z pierwotną pomarańczową kolorystyką, szablon ten utrzymał się do 25 sierpnia 2009 roku i tego dnia miała miejsce kolejna zmiana wyglądu.
Tym razem została utrzymana zielona kolorystyka, jednak sam portal uległ gruntownej przebudowie. Dodano m.in. bazę programów dla systemów GNU/Linux oraz OS X jak i wprowadzono możliwości opcjonalnej rejestracji.
Dopiero 1wszego sierpnia 2013 roku wprowadzono nową, bazującą na modnej stylistyce dużych ikon, dużych zdjęć, płaszczyzn i bieli, serwisu dobreprogramy.pl
Serwisy Gamikaze i TechIT zostały wyłączone, a newsy i treści prezentowane na tych stronach zaczęły pojawiać się na portalu dobreprogramy.pl
Portal dobreprogramy to portal skupiający się na publikowaniu materiałów związanych z nowymi technologiami, sprzętem komputerowym i oprogramowaniem, zarówno darmowym, jak i komercyjnym.
Portal oferuje codziennie aktualności dotyczące oprogramowania i technologii internetowych, bazę oprogramowania oraz artykuły związane z tematyką serwisu.Logo portalu stanowi komiksową twarz, przedstawiającą fragment płyty CD-ROM. Często publikowane są także felietony.
Od połowy 2007 roku portal dobreporgramy publikuje materiały wideo w postaci strumieni oraz plików do pobrania. Materiały te to głównie wywiady z twórcami popularnych aplikacji oraz rejestracje wideo prelekcji dotyczących otwartego oprogramowania. Od 2007 roku serwis, co rok organizuje zloty czytelników.
I zlot czytelników portalu dobreprogramy zorganizowany został w dniach 21-31 września 2007 roku w Szklarskiej Porębie. W zlocie wzięło udział 130 czytelników.
W dniach 5-7 września 2008 roku w Jastrzębiej Górze koło Władysławowa odbył się HotZlot, czyli drugie spotkanie czytelników dobre programy, a także TechIT i Gamikaze- nowych dzieł twórców dobrychprogramów.
W dniach 28-30 sierpnia 2009 odbył się kolejny zlot- HotZlot 2009 w Rynie na Mazurach.
W roku 2010 HotZlot zorganizowany został w Zamku na Skale w pobliżu Lądka Zdroju w dniach 9-11 lipca. HotZlot w 2011 roku odbył się w dniach od 4 do 6 lipca w Dolinie Charlotty na Pomorzu.W roku 2012 zlot czytelników odbył się kolejny raz na Zamku na Skale w dniach 13-15 lipca.
HotZlot 2013 obył się w dniach 26-29 lipca 2013 w Zamku Kliczków, a HotZlot 2014 w dniach 4-7 lipca po raz trzeci w Zamku na Skale.
Od 5 maja 2003 roku portal posiada własne forum dyskusyjne. Od początku istnienia forum bazowało na skrypcie PhpBB. Od lipca 2013 forum działa na skrypcie IP.Board. Jest to Jedno z największych forów dyskusyjnych w Polsce.
Obecnie portal odwiedza 7 milionów unikalnych użytkowników miesięcznie generując w tym samym czasie około 36 milionów odsłon. Przeszło 80% czytelników to osoby w wieku 15 a 39 rokiem życie, niemal 75% posiada wykształcenie średnie lub wyższe.
Odbiorcami portalu są głównie osoby zainteresowane tematyką komputerową. Tyle z mojej strony i mam nadzieję że spodoba się Państwu mój kreatywny referat w który włożyłem odrobinę swojej wyobraźni i serca jak i pobawiłem się paroma dobrymi graficznymi programami.
Jak i mam nadzieję, że moja wypowiedź na temat co robiłem 16 lat temu jest wystarczająca by wygrać ten znakomity Gamingowy smartfon.
Moim największym marzeniem za kolejne 16 lat jest posiadanie MC-Laren GTR P1, który w wersji produkcyjnej dysponuje mocą 1000 koni mechanicznych, z czego 800 pochodzi z 3,8 litrowego V8 wyposażonego w podwójne doładowanie.
Jak i moim marzeniem za kolejne 16 lat jest stworzenie własnej strategicznej gry komputerowej, w trybie single player, multiplayer, lub gry sieciowej przeglądarkowej z opcją złota premium i aplikacją android.Po prostu jestem zdania jak marzyć i celować to najwyżej jak się da, następnie dążyć do realizacji celu.
Pozdrawiam Serdecznie.
Damian Rak.
Na forum zamieszczam moje zdjęcie