“Trzymanie pisanego postu w pamięci podręcznej” w Firefoxie.
Wiem, że są fora, że można przywrócić całość postu nawet jeśli cofnę…
Pisze sobie post na forum aż tu nagle “cofa/wstecz” wraca na początek i tracę treść postu… Już miałem wiele razy tak i muszę za każdym pisac od nowa… to bywa flustrujące
Co jest tego przyczyną? Przypadkowo wciskam jakąś kombinacje klawiszy jak pisze?
Moderatorzy się niech nie zdziwą jak nie zawsze piszę polskie litery z “ogonkami”, zwłasza, że może być przyczyną… ale nie koniecznie… może źle celuje:)
Może być też że masz jakiś dodatek który powoduje automatyczne odświeżanie strony co jakiś czas.
Albo jeszcze może być taka sytuacja że z jakiegoś powodu długo ci się ładuje strona forum (nie wnikam w przyczyny) i zaczynasz pisać post gdy strona nie jest jeszcze do końca załadowana, może być tak że po załadowaniu strony do końca FF zeruje ci pole tekstowe.
Bez względu na przyczyny można ten problem obejść, mi też czasem się zdarzało że z jakiegoś powodu długo pisany spory post nagle mi się kasował i nie chciało mi się znów go pisać więc przeszukałem bazę dodatków i znalazłem Form History Control który polecam i tobie.
Też tak mam, zwłaszcza jak piszę na tablecie i strasznie mnie to wkurza, ale nadal nie znalazłem sposobu, by odzyskać napisany tekst. Jedyne co robię, to co jakiś czas kopiuję cały tekst (Ctrl+A a potem Ctrl+C), by w razie czego nie pisać wszystkiego od nowa.
Jak już to frustrujące i faktycznie tak się dzieje pod różnymi przeglądarkami (u mnie pod najnowszą Operą). Wnioskuję po tym że jest to wina skryptu forum i jest za to odpowiedzialna jakaś kombinacja wciśniętych klawiszy.
Często piszę, ale korzystam z automatycznego zapisu. Po iluś godzinach uzupełniam, bo coś innego robię na komputerze. Nawet na drugi dzień wchodzę na temat i te zapisy wieczorne mam następnego ranka. Na dole jest ostatni zapis. Ale widzę, że to jest ograniczone czasowo, bo już w drugiej dobie nie ma ostatniego zapisu. No i ostatni zapis w trakcie pisania jest raz 2 minuty, raz w 4, a w 1 minutę można sporo napisać.
Ten dodatek Form History Control spisuje się bardzo dobrze, długo zapamiętuje i ma spore możliwości konfiguracji kiedy zapisywać kopię, jak długo pamiętać itp.