Tuba z głośnikami przy komputerze?

Witam.Mam pytanie.Czy da się podłączyć Tube samochodową pod komputer?Myślałem aby zrobić takie powiązanie:

Tuba+głośniki od dobrej wieży+oczywiście wzmacniacz.Tylko nie wiem czy napewno da się zrobić coś takiego i nie wiem dokłanie jak to zrobić?

Proszę o odpowiedź.Z góry dzięki.

Wszystko da rade :slight_smile: ile kasy masz na wydanie?? masz już jakiś sprzęt zakupiony?? to będzie dosyć kosztowny interes… zestawik mniej więcej ile watów powinien mieć??

Od razu mowie, że ta tuba inaczej zagra w pokoju niż w aucie. Potrzebny będzie zasilacz komputerowy i wzmacniacz.

Dlaczego komputerowy ???

Czyżby linię 12 [V]posiadały tylko zasilacze komputerowe ??

tzn chciałbym żeby dosyć lepiej grało niż tam jakieś głośniczki do komputera.Narazie zakupione nic nie mam bo narazie tylko myśle nad takim zestawem.Myśle że nie musi mieć wyolbżymionej mocy tylko żeby był dosyć basik i żeby dość grało.Prosiłbym o jakiś schemacik pisowny czy coś jak to wszystko podłączyć i co mi będzie dokładnie potrzebne?

Dzięki z góry.

To ja życze szczęścia i dużej mocy, której nie będzie, przy zasilaniu zasilaczem komputerowym.

Tuby, i ogólnie głośniki samochodowe są zazwyczaj na 4ohm i do tego trzeba było by załatwić taki wzmacniacz (o ile tuba jest pasywna, bądź po prostu podłaczyć się bezpośrednio w głośnik).

Ewentualnie możesz kupić trafo i przez nie zasilać wzmacniacz samochodowy a następnie kolumne, ale do tego trafo przydał by się jeszcze jakiś mostek z filtrami a to już nie bardzo się opłaca bo dokładasz pare zł kupujesz końcówke mocy i masz cały wzmacniacz.

Ogólnie mówiąc, podaj ile masz pieniędzy, czy tuba jest pasywna czy aktywna, i jeśli jest pasywna ile głośnik/głośniki mają wat , jakiego są przekroju, ile mają ohm , no i czy to są głośniki firmowe czy no name ( jak firmowe podaj firme i model o ile model jest podany )

A no i dodaj jeszcze czy chcesz się bawić w elektronike, czy raczej gotowe rozwiązania, bo jak interesujesz się elektroniką, to moge podać Ci kilka konfiguracji do złożenia samemu (wraz z własnoręczną budową wzmacniacza).