Tuning - przyspieszanie linuxa

Dla Windowsa 10 jest mnóstwo poradników jak usprawnić działanie Windowsa 10.

Czy dla linuksów jest podobnie ? Pytam, bo natknąłem się na artykuł gdzie radzą ustawić SWAP na jakąś wartość nawet 10-15 aby dane były trzymane w RAMie a nie zrzucane na dysk, znaczy sie i tak są ale to dopiero i jak zapełni się w ~90%.

Kolejna sprawa ustawianie instalacji systemu, jest jakaś uniwersalna metoda ile ma mieć SWAP, ile i te inne ? logiczne, podstawowe ? W sieci sa poradniki to fakt, ale staaaaaaaare a wiadomo Linuksy nie stoją w miejscu i może trzeba zastosować inne metody/triki ?

W dzisiejszych czasach ze swapu korzysta się już chyba tylko na serwerach, bo przy dzisiejszym sprzęcie system nawet nie tyka się swap i wszystko trzyma w RAM.

Hibernacja tym bardziej nie ma sensu, gdy laptopy potrafią działać kilka dni na baterii w trakcie uśpienia. O PC już nawet nie wspominam, tam w ogóle nie widzę sensu hibernacji poza uśpieniem.

1 polubienie

Wystarczy notebook z 4GB RAM, przeglądarka i już SWAP zaczyna “pracować”. Bez przesady z tym dzisiejszym sprzętem, nie każdy ma dwa Xeony i 64 GB :wink:

W tekście piszesz prawidłowo “Linuks” (może też być "Linux) a w tytule używasz obu form - 2 w jednym.

Akurat “Linuks” jest nieprawidłowo :wink:

2 polubienia

Wyrazy kończące się na x w deklinacji zmieniamy na ks (taka była ostatnio decyzja Komisji Kultury Języka Polskiego i jest to już ujęte w słownikach), ale nie spolszczamy sobie w ten sposób wyrazów :stuck_out_tongue_winking_eye:
Co do tej deklinacji to pomimo wydania takiej decyzji eksperci pokroju prof. Bańko i tak się nie bardzo z tym zgadzają i w niektórych przypadkach zalecają deklinację z pozostawieniem listery X. Mi osobiście bardziej podoba się jednak Linuksa niż Linuxa :stuck_out_tongue_winking_eye:

Wracając do tematu. @anon41799040 Jeśli masz 4GB RAM to instaluj lekkie środowisko graficzne (xfce, lxqt, openbox etc), zamiast mielić swapem :stuck_out_tongue_winking_eye:

Mam 3GB i jadę na Xfce. Nie ucz ojca… :wink:

Wszyscy, którzy mają SSD, powinni sprawdzić czy system załączył regularne “trymowanie” dysku. Dla dystrybucji opartych o systemd przydatne będzie polecenie:
systemctl status fstrim.timer
Przy aktywnej usłudze dysk trymowany jest co tydzień (domyślnie).

Porady z trymowaniem były aktualne 5 lat temu, albo dalej :stuck_out_tongue_winking_eye: Trim teraz obsługiwany jest w kernelu chyba, a jak nie to systemd na pewno ma ustawiony w default.

A to już zależy od dystrybucji. Poza tym często userzy zmieniają dyski z HDD na SSD bez reinstalowania systemu, wtedy warto pokusić się o włączenie automatycznego trymowania.

Nie zauważyłem na sprzętach, które mają 2GB RAM, aby korzystały ze swap.

Włącz przeglądarkę.

1 polubienie

Włączam.

Mam 4GB RAM, środowisko GNOME3 (fajne, nie najlżejsze) i SWAP się nie odzywa.

1 polubienie

Ja mam pod tv lapka 4GB RAM z fedorą bez ustalonego nawet swapa, latają tam netfliksy, youtuby hd itp i też tego problemu nie dostrzegam.