Witam! Nadszedł czas aby coś w nim ulepszyć. Ten komputer to aktualnie złom. Zastanawiałem się nad kupnem nowego ale doszedłem do wniosku, że mi się to nie opłaca i podrasuje stary. Komputer potrzebuje podciągnąć pod nowsze gierki. Teraz powstaje pytanie: kiedy zmienię procesor na Intel CORE 2 DUO E6750 4MB 1333FSB, kartę graficzną na SAPPHIRE X1950Pro 512MB DDR3/256bit i dodam 1 GB DDR Goodram 400MHz odczuję dużą różnicę? Płyta wydoli? Zasilacz mam Modecoma ATX 300 Watt . Opłacałaby się taka wymiana?
płyta do wymiany bo ona nie obsłuży c2d
ile masz kasy?
Potrzebuję płytę, która obsłuży ATA bo mam takie dyski, PC3200 - ram taki mam, a z kasą to jak najtaniej ale żeby wykożystywała moc procesora w znacznym stopniu. Jak zmienię płytę to reinstall Windowsa trzeba będzie zrobić?
zeby wszytko było ok to jak najbardziej zalecany jest reinstall windy.
kluzoluzo To nie tuning kompa musisz zrobić tylko kupić sobie nowe, w ten złom nie ma sensu pakować kasy
Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 1:15
Powiedz że to żart, i do tego chcesz C2D i jakąś najnowszą grafikę?
To nie jest żart. Ale jak kupię nowego kompa, to jak podłączę dyski żeby zgrać wszyskto znich na nowy, skoro teraz wszysko jest pod SATA, SATA II a ja mam ATA? Za ile starego kompa mógłbym sprzedać?
Oddaj za darmo do biedronki
Żartuje. Dostaniesz za niego jakieś 300-400zł i to góra…
Przeważnie na płytach masz ATA i SATA więc nie ma problemu.
Jakie podzespoły polecacie do kompa za 2000zł?
C2D E4300 + Pentagram HP-100 AlCu Lite + AS5 + OC
Gigabyte P35-DS3R
2 x 1GB Goodram PRO900
Palit 8600GT
250GB Seagate 7200.10 SATA2 na jednym talerzu
Amacrox AX450-PNF
Wszystko tak jak doradził Rafał92 oprucz płyty głownej ( kup Abita KN9 )
Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 20:34
Aj sorka Abit jest nie pod ten socket
Bierz Gigabyte to naprawdę niezła płytka i całkiem ładnie sie kręci.No i obsłuży Penryna i DDR3
Co to jest AS5?
Co to jest Penryn?
Po co mi pasta termoprzewodząca?
Jeszcze chyba penryna nie ma ale wiecie ile będzie kosztował? :hmmm:
Pasta Arctic Silver 5
Złączono Posta : 16.07.2007 (Pon) 21:11
Penryn to nowe procesory które będą produkowane przez intela a po za tym google nie strajkują
Na ile mi taki komputer wystarczy?
na 2-3 lata, jeśli piszesz o tym co zaproponował kolega rafal92
max to około 2 lata do najnowszych gier
A za ile musiałbym kupić komputer żeby wystarczył na dłużej, powiedzmy 5 lat?
6 tysięcy
Nawet najmocniejsza maszyna tyle nie dociągnie, spójrz jak to wszystko szybko do góry idzie, jakość, wymagania, więc raczej nie ma sprzętu który by wytrzymał 5 lat na max detalach najnowsze gry :mrgreen: