Turbo Boost na i5


(gesiowy) #1

Witam.

Mam procesor Intel Core i5-2410M 2.3 GHz.

Przy zakupie miałem zainstalowany program TurboBoost. Działał "jak ta lala" bo podkręcał procesor do 2.9 GHz.

Po kilku dniach przestał działać. Próbowałem przeinstalować i nic to nie dało.

Zainstalowałem nowszą wersję 2.0 - zadziałało, lecz ta kolumna, która wskazywała na aktualna moc, dochodzi tylko do 2.3 GHz i nic więcej.

Proszę poradźcie żeby znowu podkręcał do 2.9 GHz..

Proszę o pomoc..


(olo320i) #2

właściwie to ja też bym prosił o jakąś rade bo ponoć mój komp ma tą funkcje jest to i7 720QM 1,6 do 2,9 przy użyciu turbo bost tylko ze ja nie mogę zainstalować w ogóle sterownika od tego bo przy próbie instalacji wywala ze "ten komputer nie spełnia minimalnych wymagań, instalacja zostanie zakończona" i nie wiem o co kaman a na stronie toshiby jest do pobrania sterownik dla turbo bost dla mojego komputera ale nie idzie tego zainstalować..


(Qba Lukaszczyk) #3

Turbo Boost jest funkcją sprzętową, niezależną od systemu operacyjnego. Nawet jeśli monitory częstotliwości nie pokazują TB, to on i tak działa (brak sterownika w systemie). Odpala się on AUTOMATYCZNIE.


(olo320i) #4

to dlaczego na stronie toshiby dla mojego komputera jest sterownik dla tej funkcji ?? i dlaczego nie moge go zainstalować ?? Oto jest pytanie :smiley:


(gesiowy) #5

Jakiego konkretnie sterownika? Mam rozumieć, że jak zainstaluje ten sterownik, to będzie działał poprawnie?

Tak jak mówiłem - TB działał poprawnie bo podkręcał procesor do 2.9 GHz. ( znaczy że pokazywał częstotliwość która się zmieniała adekwatnie do mocy) Tylko po jakimś czasie przestał w ogóle pokazywać częstotliwość. Ponowna instalacja nic nie dała...

Nowsza wersja - 2.0 - zadziałała, lecz ten monitor częstotliwości sięga tylko do 2.3 GHz nie wyżej, tak jakby tylko do tego momentu.

Stąd moja prośba czy ktoś potrafi to rozwiązać...

-- Dodane 25.07.2011 (Pn) 15:25 --

Witam wszystkich!

Sam sobie poradziłem z problemem ale opiszę co i jak, gdyby ktoś miał podobny problem.

START > Uruchom > "msconfig" > Rozruch > Opcje zaawansowane > Odznaczyć fajkę o nazwie "Liczba procesorów" >> Restart

Po ponownym uruchomieniu systemu działało wszystko poprawnie.

Post do zamknięcia.

Pozdrawiam

Greg