jak w temacie napiszcie swoje opinie o tym języku programowania
Pascal był pierwszym językiem z jakim miałem styczność i pamiętam, że nauka pisania kodu w TP była dość łatwa i przyjemna. Generalnie naukę programowania warto zacząć od Pascala ze względu na swoją prostotę (w porównaniu do np. C\C++). Nie odstrasza przy pierwszych podejściach, a umiejętności wyciągnięte z niego bardzo dobrze się przekładają na inne języki - głównie chodzi o samo pojęcie czym jest programowanie, ale też pewną logikę, którą można zastosować w innych językach.
BTW. Pascal to język, Turbo Pascal to jeden z jego kompilatorów
Przestarzały śmieć dla humanistów co to nie wiedzą co oznaczają nawiasy klamrowe, w swojej pierwotnej formie niewspierany od wielu lat, rozwinięcie - Delphi - też właściwie na wymarciu. Nie ma absolutnie sensu się w to pakować, dajmy temu umrzeć.
Oty Kosz
Jak mówią poprzednicy, Pascal jest stary, archaiczny etc. Ale dalej uważam, że zaczynając od Pascala można się łatwo i szybko nauczyć jakotakiego programowania, a potem szybko można przerzucić się na inny język (dla mnie transfer z Pascala na C\C++ był właściwie błyskawiczny - nie więcej jak kilka dni a znałem wszelkie odpowiedniki w C, których uczyłem się znacznie dłużej w Pascalu - na dobrą sprawę to można się przerzucić w parę godzin ;)), poza tym w Pascalu łatwo można się nauczyć podstaw assemblera.
Uważam, że Pascal jest OK gdy chcemy nauczyć się programować. Zależy oczywiście w jakim wieku jesteśmy i jakie ogólnie jest nasze przygotowanie.
Nie wyobrażam sobie, aby np. gimnazjalista nauczył się programować zaczynając od C++. Po prostu tu zapis jest prosty i nie trzeba kombinować zbyt mocno, aby operować na liczbach, znakach, łańcuchach znaków, tablicach i plikach ( W języku takim jak C++ czy Java trzeba już się trochę nagrzebać) Uczymy się wtedy logicznego, algorytmicznego myślenia i wg mnie właśnie od tego powinniśmy zaczynać naukę programowania w ogóle. Dlatego na przykład wcale nie uważam, że błędem jest nauka Logo w podstawówce czy nawet początkowo w gimnazjum. Oczywiście inaczej jest ze studiami.
Pozdrawia gimnazjalista, który zaczął naukę programowania od C++! Wracając do tematu, nie warto tracić czasu na Pascala, lepiej zacząć od C++. Pascal jest już na wyginięciu, w C++ wiele projektów nadal powstaje i nie jest wcale taki trudny. ; )