Tusze - oryginalne czy zamienniki?

Witam,

zastanawiam się czy kupić tusze do drukarki HP DeskJet F4180 oryginalne czy zamienniki na allegro.

Mam takie pytanie czy stosując zamienniki nie popsuje się drukarka? Znalazłem zamienniki w wersji większej tzn. 21 ml a oryginalne mają 5 ml, czy to w ogóle pasuje do siebie? Może i głupie pytania, ale nie znam na nie odpowiedzi a chciałbym ją znać, bo jak pasują nieoryginalne to po co przepłacać.

:slight_smile:

Używaj zamienników. Są tańsze i niekoniecznie gorsze. Nie ma ryzyka że Ci popsują drukarkę.

Powiedz mi jakim cudem chcesz wsadzić do kieszonki na 5 ml. pojemnik ponad 4 razy większy(21 ml.)

Mission Imbossible

Akurat w tym urządzeniu wielofunkcyjnym można używać większych pojemników z atramentem - oryginalne 54 (czarny) i 57 (kolor) - lub ich tańsze zamienniki.

Popsuć nie popsujesz, ale zdjęć już raczej w jakości oryginalnego tuszu raczej nie wydrukujesz…

Przestrzegam przed kupowaniem tanich tuszy na Allegro. Często to zwykła smoła z domieszkami rodem z Chin. Jak już chcesz kupować zamienniki to albo skoncentruj się na znanych firmach jak Inktec albo napełniaj zużyte tusze w firmach, które są ubezpieczone na wypadek “złego napełnienia”. Jeżeli pójdzie coś nie tak to zwrócą Ci koszty byś mógł sobie kupić nową drukarkę a nie bezradnie rozłożą ręce “a to pech”

ja polecam oryginały są droższe ale bardziej wydajne. ja kupiłem raz tusz active jet czarny 15ml i wydrukowałem na nim około 30% mniej niż na 10ml HP

A co powiecie o tej aukcji? LINK

Moim zdaniem bardzo dużo kupujących, zadowolonych (to wynika z komentarzy) - zobaczcie, a może ktoś z Was kupował tusz u tego sprzedawcy?