Tutorial Instalacji programow za pomoca komendy w Linuxie

Witajcie,

jestem nowy do Linuxa i chciałbym sie nauczy¢ instalowa¢ programy za pomoca komend… Wczesniej bawilem sie w ubuntu ale tam programy mozna bylo instalowac praktycznie tak samo jak w windowsie a ja poszukuje wyzwania i chce sie nauczyc komend ktore pozwola mi na instalacje programow za pomoca komend…

Czy jest jakis tutorial ktory poprowadzi mnie przez ten process krok po kroku ??

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

chmod +x ./instalator

./instalator

To tyle.

Jeżeli chcesz coś więcej, to poszukaj: budowanie ze źródeł.

mikber18 , chcesz instalować deb-y, rpm-y, tgz-y? Za pomocą jakiego narzędzia - apt-get-a, yuma, pacmana? A może chcesz instalować ze źródeł

Skonkretyzuj pytanie, to może ktoś Ci odpowie.

less README.1ST

wykonany w katalogu ze źródłami z reguły wystarcza :wink:

Uczenie się komend to żadne wyzwanie, kwestia pamięci. Nie ma się co tego uczyć, bo systemy paczek są różne w różnych dystrybucjach – ważne, że potrafi się znaleźć opis jak czegoś używać (czytanie ze zrozumieniem to podstawowa umiejętność). Jeśli chodzi o kompilację programów, to wskazówki odnośnie do tego procesu powinny być w plikach README i INSTALL dostarczonych z paczką źródeł.

Areh, szczerze to nie wiem ;] Dajmy naprzyklad program openoffice… jak zainstalowac open office po sciagnieciu go ze strony dobreprogramy.pl

W kompilację to Ty się nie baw, jeśli nie masz takiej potrzeby. Kompilacja prostego, małego programu to chwila moment ale kompilacja OOo, Gnome, Kde czy innego większego programu to już nie lada wyczyn dla na prawdę zaawansowanych użytkowników. Kompilacja to nie tylko wydanie poleceń ./configure , make i make install , przy tym trzeba trochę posiedzieć. Trzeba uzupełniać nagłówki, biblioteki w systemie, które wymagane są do kompilacji, ustawić odpowiednie flagi kompilacji aby zoptymalozować kod binarny, żeby program był wydajny.

Do tego musisz mieć mocny procesor, zwłaszcza jak chcesz kompilować OOo czy KDE. Na moim Celeronie M440 1,86GHz kompilacja na Gentoo OpenOffice zajęła ponad 18 godzin, więc jeśli masz równie słaby procesor to się zastanów czy warto :slight_smile: A pogłębiać wiedzę tajemną na temat Linuksa możesz na różne sposoby :slight_smile:

Pozdrawiam!

Ciągle nie skonkretyzowałeś. Chcesz to instalować z deb-a, rpm-a? Bo i w takiej i w takiej formie można go ściągnąć.

deb :slight_smile:

Akurat obecnie chyba nawet w Ubuntu jest PackageKit(pkcon).

pkcon install nazwa_programu
dpkg -i pakiet.deb

Więcej o Dpkg poczytasz w jego manualu man dpkg. Jak chcesz się uczyć poleceń to musisz czytać podręczniki dostarczane z programami, czyli tzw. manuale a dostaniesz się do nich wpisując w terminalu właśnie polecenie man nazwa_polecenia , w których poczytasz o dodatkowych opcjach i możliwościach programów. Albo korzystaj z podręcznika pomocy, to samo a czasami nawet i więcej niż w manualu uzyskasz, wpisując w terminalu nazwę programu z opcją --help, czyli na przykład dpkg --help.

Na Wikipedii znajdziesz podstawowe polecenia systemów uniksowych http://pl.wikipedia.org/wiki/Polecenia_ … jnego_Unix

Jeśli chcesz pogłębiać wiedzę na temat Linuksa no to musisz czytać podręczniki, moim zdaniem, największą wiedzę zdobędziesz z podręcznika Gentoo na http://gentoo.org - polecam.

Pozdrawiam!

Dzięki wielkie… wlasnie szukałem coś w tym stylu jak gentoo.org jeszcze raz wielkie dzięki

Pozdrawiam Serdecznie