[Tutorial Photoshop]- Płynne przejście

Witam dziś chciałbym pokazać w jaki sposób stworzyć płynne przejście pomiędzy dwoma zdjęciami w programie Adobe Photoshop.

1. Będą nam potrzebne dwa zdjęcia, ja znalazłem dwa zdjecia lasu, jedno czarno białe drugie kolorowe aby uzyskać fajny dla oka efekt :smiley:

2. Wklejamy je do programu, każde zdjęcie na innej warstwie (jak na zdjeciu poniżej):

tutorialphotoshop_przejscie_forum_dobreprogramy.jpg

3. Tworzymy między nimi nową, pustą warstwę, i na warstwie wyżej (tej ze zdjęciem) klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Create Clipping Mask"

tutorialphotoshop_przejscie_forum_dobreprogramy2.jpg

4. Przechodzimy teraz do pustej warstwy i wciskamy klawisz “D” (spowoduje to reset kolorów)

5. Wybieramy narzędzie “Gradient Tool” (pamiętajcie że gradient musi być pół półprzezroczysty)

6. Przechodzimy do pustej warstwy i przeciągamy Gradient w dowolna stronę

I o to efekt naszej pracy:

tutorialphotoshop_przejscie_forum_dobreprogramy_3.jpg

Dodaje jeszcze Plik z tutkiem.

Proszę o komentarze. :mrgreen: :mrgreen: :smiley: :smiley:

za jaką opcję odpowiada klawisz D? Gdzie to znaleźć?

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

To bardzo podobny tutorial.

I jeszcze RSS podobny wykonał.

DObra proszę się nie śmiać, bo z PS’em nie miałem nigdy styczności; Jak stworzyć te warstwy? Bo jak włączam jedno zdjęcie i chce drugie to tamto się kasuję

Shift+Ctrl+N

Znam łatwiejszy sposób, a gdy już robisz Tutorial’a to staraj się podawac opcje w j. polskim i j. angielskim bo są różnie wersje AP

http://www.pstools.pl

Noi toworzy się pusta warstwa, zaznaczam ją, w menu plik wybieram otwórz zdjęcie i tamte zdjęcia automatycznie mi się usuwają

otwierasz po prostu nowy plik na pełnoekranowym obszarze roboczym. kliknij minimalizuj do okien (tak jak w oknach windowasa) i zobaczysz ze masz dwa okienka, jedno z jednym zdjęciem, a pod spodem z drugim. zaznacz jedno zdjęcie Ctrl+A skopiuj Ctrl+C i kliknij na drugie zdjęcie, a tutaj Ctrl+V i na warstwach zobaczysz nowa warstwę ze skopiowanym zdjęciem.

Polecam wcisnąć F1 w programie i zapoznać się z podstawami.