TV gubi ustawienie kanałów

Około miesiąca temu kupiłam TV TOSHIBA 32EL833G. Problem polega na tym,że TV nie zapamiętuje ustawionych kanałów tzn ustawiam sobie kolejno np TVP1,TVP2 itd i tak mam przez kilka dni , a po kilku dniach tam gdzie miałam TVP1 mam np EUROSPORT. Ogólnie wszystkie programy tracą swoje miejsce.

Dostawcą telewizji jest osiedlówka. Kabel antenowy ma długość ok 10m. Tylko z programami cyfrowymi jest taki problem. Sam obraz jest ok.

Proponuję się najpierw skontaktować operatorem kablówki, może coś mieszają/zmieniają w parametrach sygnału cyfrowego.

Raczej nie od nich problem, bo w drugim TV w innym pokoju takiego czegoś nie ma.

agaopo , a czy ten drugi TV to identyczny model z identyczną wersją softu?

Jeśli nie to nie ma co porównywać.

Cyfrowy sygnał tv to sprawa dość skomplikowana i razem z sygnałem obrazu i dzwięku jest przesyłanych wiele różnych danych kontrolnych.

Dla przykładu gdy Emitel (nadawca cyfrowej TV naziemnej) zmieniał ostatnio parametry SID (identyfikatory usług) i dodawał LCN (logiczne numery kanałów) to na niektórych odbiornikach nie zmieniło się zupełnie nic i wszystko działało jak dotąd, na innych kanały się poprzestawiały a na jeszcze innych (w tym na moim) zupełnie zanikł sygnał i trzeba było ponownie uruchomić wyszukiwanie.

Dlatego sugeruję najpierw zgłosić się z tym do operatora.

Z resztą płacisz operatorowi nie tylko za to że dostarcza ci sygnał ale również za to żeby w razie problemów z odbiorem swiadczyli ci pomoc techniczną.

Uwaga: nie wzywaj od razu serwisu bo gdy się okaże że problem leży po stronie twojego odbiornika to mogą ci naliczyć płatny serwis, najlepiej zadaj pytanie o tą sprawę zdalnie mailowo lub telefonicznie albo na forum operatora/osiedlowym jeśli takowe funkcjonuje.

ten drugi TV to LG.

dziękuję sprawdzę u operatora.