Jak nie lubi na 2 piloty, to może być problem np. aż wnuczek uruchomi TV, gdy oba urządzenia zrobią sobie drzemkę, a ona nie będzie umiała się przełączać na sygnał z „HDMI/cinch (RCA) (po kompozycie)”.
Jeśli chodzi o Tuner DVB-T2/HEVC.
Trzeba by zobaczyć w meni TY czy ma wykluczenia źródeł sygnału.
TV mojej mamuśki ma i ustawiłem, że co by nie klikała to źródło sygnału ma być z konkretnego gniazda (w tym wypadku HDMI 1 bo tam podłączyłem tuner polsatu). Na inne gniazda ustawiłem OFF.
Nie każdy TV to ma.
Mój SONY nie ma takiej możliwości, ale pamięta ostatnio używane.
Dodam jeszcze, że niektóre tunery DVB-T2/HEVC potrafią wymusić przełączenie na HDMI przy załączeniu (TV SONY to obsługują, nawet te starsze).
No, ale kobieta musiałaby dokupić sobie zewnętrzny Tuner DVB-T2 HEVC za stówę.
Mają już większość piloty uczące się, tak więc jednym obsługują TV i tuner.
I sprawa rozwiązana.
Tutaj taki nawet przylepiany za telewizorem, więc w ogóle nie widać że jest dodatkowy. Dioda czujka przylepiona od spodu i pozamiatane.https://dvbsklep.pl/tuner-signal-t2-mini-dvbt2-hevc-usb
@cyngiel_1 dziekuje za namiar na tuner, dobra opcja z tym uczeniem pilota, dwa piloty to przekleństwo.
Tv pamięta ostatnie źródło, wiec git.
Mam pytanie co do anteny.
Ta Vivanco wystarczy do t2 hevc?
Sprawdzilem sygnal ze Śremu - dvb-t mux 8
na kanale 7 - 191,5MHz TV pokazuje moc sygnału na poziomie 91%, ale nie wyszukał żadnego programu… Ok.
Pozostałych muxow tv w ogóle nie widzi, no ale są w t2, więc rozumiem, ze przyjdzie nowy tuner to zagra z tą anteną?
Jeśli antena odbierała z nadajnika poprzednio jakieś programy to na razie nie kupuj żadnej nowej.
Sprawdź na tej.
Pewnie będzie bryndza, cyfra ma tak, że nawet 50 cm w bok i odbiór może być git a w innym kącie już w ogóle brak.
Najlepiej po zakupie tunera przeskanuj automatycznie z anteną ustawioną „na nadajnik”.
Jeśli ma regulacje wzmocnienia to najpierw na maksa a potem drugie skanowanie jak nic nie znajdzie na połowie wzmocnienia.
Jeśli nic nie znajdzie to ustaw wyszukiwanie ręczne i ustaw częstotliwość 522 MHz (kanał 27) niby jest ze Śremu najmocniejszy i szukaj anteną sygnału na wskaźniku jak najbardziej na maksa obydwa wskazania.
Jeśli się pojawią więcej niż połowa wskazań, to zrób z takim ustawieniem anteny skanowanie.
Powinno wskoczyć jakieś ponad 30 programów bez MUXU8, którego raczej nie odbierzesz na takiej antenie.
Jeśli nic nie złapiesz anteną wewnątrz, no to trzeba ją wywalić przynajmniej za okno (no ale kabelek anteny trzeba będzie przedłużyć, a w zależności jak to zrobisz to taki będzie efekt, cyfra nie lubi kiepskich połączeń) a jak i to nic nie da to niestety na dach, a najlepiej zwykłą Yagi bez wzmacniacza z symetryzatorem, lub ewentualnie siatkową.
Cyfra ma tak, że sygnał nie może być za słaby (nic nie ma) lub również za mocny (też nic nie będzie).
Więc ostrożnie ze wzmacniaczami antenowymi.
PS Doczytałem, że antena może być zasilana z tunera DVB-T2, więc jednak włącz tę opcję w tunerze (domyślnie będzie chyba włączona) odpadnie przynajmniej dodatkowy zasilacz i kable.
Nie ma jednak ta antena możliwości zmiany wzmocnienia.