Witam
Od pewnego czasu mój TV nie wyświetla obrazu z komputera, wcześniej było wszystko ok, z dnia na dzień po prostu obraz przestał się wyświetlać. Żeby było jasne, nie chodzi o to że chcę jednocześnie wyświetlać obraz z komputera na monitorze i na TV, tylko odłączam kabel od monitora i podłączam go pod TV (sprawdzałem 3 wejścia HDMI), a TV w ogóle nie reaguje.
Puki co udało mi się ustalić że (prawdopodobnie) problem tkwi w sterownikach od karty graficznej bo:
*gdy uruchamiam komputer w trybie awaryjnym to obraz na TV jest
*gdy uruchamiam komputer normalnie to obraz na TV jest przez pewien czas (znika w trakcie uruchamiania, gdy kręci się to "kółko’’)
*odinstalowałem sterownik od karty graficznej i obraz na TV był cały czas, zniknął dopiero w trakcie instalowanie sterowników od karty graficznej
Jedyne co próbowałem zrobić by naprawić problem to zmiana rozdzielczości, jak się można domyślić, nic to nie dało, więcej pomysłów nie mam.
Proszę o jakąś radę, i z góry dziękuję.
WIN 10
Karta graficzna gtx 1660 (sterowniki najnowsze)
Za jakieś 30min. napisze dokładnie jaki TV jak trzeba, tylko musze sprawdzić a nie jestem w domu, jakiś PHILIPS.
Usuń jeszcze raz sterowniki
https://www.wagnardsoft.com/display-driver-uninstaller-ddu-
Restart komputera i zainstaluj
https://us.download.nvidia.com/Windows/466.47/466.47-desktop-win10-64bit-international-dch-whql.exe
Podłącz do monitora ustaw rozdzielczość jakąś niską 1360x768 odświeżanie z 60 i jak to zapiszesz, zamień kable, normalnie bez wyłączania. Zobacz czy będzie ok, jeśli tak, to powoli zmieniaj ustawienia wyświetlania i zapisuje dopiero jak potwierdzisz, że obraz nie znika.
Widzę, że chcesz zrobić z niego swojego kolejnego klienta na warsztacie? HDMI na pracującym urządzeniu?
@devimi W takim razie usuń jeszcze raz sterowniki, znowu restart, ale tym razem uruchom windows update i pozwól systemowi zainstalować własne stabilne sterowniki.
Z rozdzielczością już się bawiłem, ustawiałem chyba wszystkie możliwe i nic. Odinstalowuję sterowniki jeszcze raz.
Pewnie, setki razy przełączałem, nie wiem co trzeba by odwalić, aby padło od tego. Serio, chyba nie spotkałem jeszcze sytuacji w której z tego powodu by się coś uwaliło. Od uszkodzonego kabla, monitora itp. tak, ale od przełączania nie.
No tak, ale na swoją odpowiedzialność oczywiście ble, ble ble.
Ja spotkałem taką sytuację niedawno nawet, dosłownie. w czwartek w zeszłym tygodniu. Przyniósł gościu NUC intelka, i jak się podłączyło monitor pod HDMI 0 obrazu z innym działało, jak się podłączyło inny komputer do tego monitora, śmigał ok, NUC z innym monitorem działał. Ale wystarczyło podpiąć przez przelotkę VGA i obraz się pojawiał, a jak się zamieniło w trakcie działania na HDMI to też działało dalej, do restartu. Potem trzeba było ponownie na chwilę dać przelotkę.
Okazało się, że przewód był niekompatybilny z tym konkretnym monitorem, jakiegoś sygnału brakowało i nie startował HDMI w monitorze. Ale przewód sprawny, po prostu przeleciałem kilka innych potem i dobrałem jakiś innej firmy, który śmigał.
Stąd moja rada.
Zobacz sobie na pinout HDMI, na osiemnastym jest +5V, a w internecie historie spalonych kart graficznych, w które też nie wierzyłem, do czasu jak znajomemu z forum coś usmażyło w gtx1080 kilka miesięcy temu
Zabezpieczone rezystorem za 0.001 zł i szansa na spalenie niewielka, chyba jak ktoś wsadzi po pijaku jakoś bokiem albo coś.
Nie wiesz czy on nie ma już obrobionego gniazda, wiec szkoda ryzykować jeśli to szansa nawet 1:1000. Pójdzie 5V na linie danych i kto wie co się stanie
Teraz zauważyłem że po odinstalowaniu sterowników tym programem nie zmieniła mi się rozdzielczość, a zawsze miałem jakoś dziwną bez sterowników, patrzę a na komputerze mam te „rzeczy”
Wydaje mi się czy one powinny zniknąć po odinstalowaniu sterownika?
Puki co windows update instaluje coś i dosyć powoli mu to idzie, a ja nie mam czasu, więc odezwę się wieczorem
To mogą być martwe wpisy jak DDU usunął bez zaglądania do rejestru.
A jakis punkt przywracania systemu by wprowadzic?
Na tym etapie chyba nie warto, skoro działa mu tylko na starym sterowniku Nvidia zatwierdzonym przez MS lub generycznym aby ruszył obraz w okolicach „800x600” / „1024x768”.
Jakby dużo namotał w np. rejestrze to cofka pozwoliłaby na minimalnie szybsze cofnięcie zmian.
Witaj @devimi
To wygląda jak brak kompatybilnej rozdzielczości i/lub odświeżania ekranu względem możliwości telewizora.
Nie wiemy jeszcze, czy masz możliwość sprawdzić podłączenie TV do karty zintegrowanej prosto z płyty głównej, gdyż to zależy od rodzaju podzespołów jakie posiadasz.
Nie wiemy też, czy masz możliwość sprawdzić połączenie z innym TV.
Sprawdź jakie są domyślne ustawienia karty graficznej, gdy TV jest podłączony, a system uruchomiony w Trybie Awaryjnym
PPM na Pulpicie -> Ustawienia ekranu -> Ekran (zjedź na sam dół) -> Zaawansowane ustawienia grafiki
Tam odczytasz ustawienia, np. tak jak u mnie
Zrób sobie zdjęcie i spróbuj ustawić tak samo jak masz w Awaryjnym, ale w Normalnym trybie na podłączonym monitorze, przełącz na TV, i gdy zadziała, możesz wtedy dopasowywać rozdzielczość i odświeżanie.
Każde takie ustawienie nie zapamięta się, gdy odczekasz bodajże 30 sekund i system wróci do ustawień poprzednich, tak to działa, gdy przesterujesz.
Na koniec możliwe, że najprostsze rozwiązanie.
Uruchom normalnie komputer z podłączonym TV.
Gdy będziesz pewien, że „zatrzymał się” już na Pulpicie naciśnij kombinację klawiszy
Ctrl+Shift+Win+B
Ekran się zresetuje i powinien zacząć działać poprawnie.
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
W sumie ciekawe czy to Ctrl+Shift+Win+B ożywi TV jak przy za szybkim odpaleniu zapomnę kliknąć power z obudowy PC, niby będzie to lepsze do lokalnego RDP w celu wybrania bezpiecznie „uruchom ponownie” (zazwyczaj wciskanie Power nie powoduje zamykania nawet jak odczekam z minutę od uruchomienia się źle systemu).
Jak nie to bym musiał pewnie przejść na monitor z DisplayPort dla posiadania rozdzielczości Full HD.
Więc tak, windows update zainstalował wszystkie aktualizacje jednak nadal nic to nie dało.
Podłączyłem tabel HDMI do płyty głównej ale obraz w ogóle się nie wyświetlał, ani na monitorze ani na TV. Kombinacja klawiszy Ctrl+Shift+Win+B też nic nie dała. Sprawdziłem zaawansowane ustawienia wyświetlania w trybie awaryjnym i wyglądały one tak:
A tak wyglądają gdy komputer uruchomię normalnie:
Jedyne co się zmieniło to częstotliwość odświeżania, ale nawet nie mam możliwości zmiany na 1 Hz, najniższa jaka jest ze sterownikami to 23 Hz, ale zmiana na takową nic nie dała.
To może być jakiś błąd detekcji dla trybu awaryjnego z tym 1 Hz.
Co prawda problemu nie udało się rozwiązać ale, złożyłem komputer ze starych podzespołów i wszystko działa normalnie, z FPS w iracing raczej też nie będzie problemów na tym kompie, a tylko o iracing na TV mi chodziło, więc można uznać problem za nieważny. Dzięki wszystkim za chęć pomocy i pozdrawiam.
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.