Tworzenie cmsa - od czego zacząć?


(Spectatorx) #1

Zawsze zastanawiało mnie jak tworzy się cms-y, od czego się zaczyna?

Chciałbym nauczyć się php+mysql próbując napisać własnego cmsa pod np blog. Chciałbym do tego użyć html5+css3 (te akurat całkiem dobrze znam) + php + mysql + ewentualnie jakieś tam drobne skrypty w js. Od czego zacząć? Od zrobienia layoutu w html+css czy od stworzenia bazy danych? Będę wdzięczny za wszelkie rady :slight_smile: Baaaardzo podstawowe podstawy php jak i mysql znam :slight_smile:


(djgrzenio) #2

na poczatek zalozenia i struktura.

moze warto by sie jednak zainteresowac jakims framweworkiem w php, yii, zend ...


(Spectatorx) #3

Założenia to napewno system wpisów, komentarzy, obsługa użytkowników (wysyłanie/odbieranie wiadomości, podstawowe informacje o użytkownikach).

Nie lubię gotowców, a zresztą tak jak napisałem chcę spróbować napisać tego cmsa by nauczyć się php, a nie korzystania z frameworków :wink:


(djgrzenio) #4

nie no ok. tylko po co kolo od nowa wynajdowac :slight_smile:

napewno rewritem musisz sie zainteresowac i hm.. memcached tez fajnie jak by byl zaimplementowany


(R@z0r) #5

No to się zdecyduj. Layout czy cms? To nie ma związku. A Jeśli chodzi o CMS do bloga to zacznij od systemu newsów kożystającego z MySQL, potem dodawanie, usuwanie i edycja postów, zarządzanie komentarzami. CMS to nie jedna strona czy dwie. To parę połączonych ze sobą aplikacji, których kolejność tworzenia nie jest specjalnie ważna. Mój pierwszy system newsów wygląda tak. Spróbuj też coś takiego zrobić. Podział na kategorie, tytuł, autor, data, dopasowujące się z automatu ilości stron itd.

Gotowce są dla cieniasów i tyle. I może po to by wiedzieć jak działa?


(pain3hp) #6

Gotowce są ograniczone.... Strony wyglądają schematycznie, ja jak się popatrzę to odrazu widzę, że coś stoi np na Joomla i aż mnie obrzydzenie bierze wtedy co nie znaczy że gotowca można tak podrasować że będzie nie do poznania.


(Spectatorx) #7

Dokładnie, po to chcę sam napisać by wiedzieć co z czego dlaczego i po co się bierze, czyli w skrócie jak to działa, to o wiele bardziej ułatwia tworzenie rzeczy innowacyjnych i nietuzinkowych.

Co do rozpoznawania gotowców... też potrafię bardzo dobrze rozpoznawać gotowce po layoucie i działaniu takiego systemu :slight_smile:

@R@z0r, dobrze sugerujesz, nawet znalazłem fajny artykuł dokładnie opisujący co i jak należy zrobić by zrobić prosty system pod bloga.

Tak więc dziękuję za pomoc udzieloną mi w tym temacie :slight_smile:


(R@z0r) #8

No rozpoznanie nie jest trudne szczególnie po stopce, w której musi być stosowna informacja. Choćby te forum :wink: