Tworzenie GUI do programu w C++

Witam,

Zainteresowałem się C++. Stworzyłem już kilka prościutkich typu obliczanie delty funkcji kwadratowej, liczenie ze wzorów, wybieranie najwiekszej liczby itp.

Tyle że wszystko to jak do tej pory było tworzone jako aplikacja konsolowa. Chciałbym przykładowo taką aplikację przenieść do okienek żeby to jakoś wyglądało. I teraz szczerze mówiąc nie wiem od czego zacząć, co pobrać jak to wpisać w kod itp. (Wiem że w np. programie Visual Studio Ultimate można coś takiego robić ale znowu nie wiem od czego tam zacząć. Zaimportować kod mojej aplikacji i co dalej? Po za tym ta aplikacja jest płatna i to cholernie droga) Żeby zrobić prosty interface czego użyć?

Visual Studio Express też pozwala na tworzenie GUI i jest darmowy. To samo QtCreator.

Z darmowych to jeszcze DEV ze swoim WX, ale chyba QT będzie tu lepszym wyborem, bo pisanie w WIN API to w większości przypadków trochę jak odkrywanie koła na nowo.

Dobrze gada, polać mu! Moja dziewczyna poradziła sobie z Qt bez problemu, a WINAPI ją pokonało - więcej nie trzeba tłumaczyć :slight_smile:

Gdy używasz windowsa to skup się na funkcji WinMain lub przejdź na c#. A gdy masz linuxa na poczytaj o QT i o GTK+

Nikt nie broni używania Qt (‘t’ ma być małe!) czy też GTK+ na Windowsie. GG też stoi na Qt (choć partolili sprawę z przekombinowanym interfejsem). IMO ładowanie się w nieprzenośne platformy jest ślepą uliczką, a aplikacje w Qt z powodzeniem zbudujesz na wszystkie najpopularniejsze platformy (poza Windows Phone - ten OS cierpi na ksenofobię), łącznie z Androidem (na razie jeszcze w fazie beta, ale już działa).