Tworzenie multiboota na dvd

Chciałbym nagrać sobie Vistę x86 i x64 na dvd i znalazłem poradnik, ale tam jest tylko XP. Chodzi o modyfikacje loadera: http://rosol.republika.pl/multi3.htm

Jak to w tym przypadku zrobić? Na tej stronce jest opisany tylko loader XP i innych, a na płycie Visty nie znalazłem tych plików.

Dzięki!

nie potrzebne Ci żadne modyfikacje loadera

wiem, bo sam dwa dni temu robiłem vistę x86 i x64 na jednym DVD

Czyli nic nie muszę modyfikować?

jeśli chcesz nagrać tylko Vistę to nie musisz

wystarczy do obrazu Visty x86 dograć Vistę x64 (opis)

No dobra zrobiłem wg instrukcji, którą mi podałeś, ale obraz zajmuje 2.43GB, a oba systemy zajmują 5.91GB, czyli wygląda na to że pliki w tym obrazie są tylko z wersji x86, a jak wiadomo x86 i x64 mają rożne pliki. Po za tym na screenie w instrukcji widać listę wyboru systemów:

Vista business x64

Vista home basic x64

Vista ultimate x86

A u mnie jest wybór systemów tylko z wersji x86 (bez tego napisu x86) poprostu pisze wersja systemu w formie: Windows Vista Business.

Robiłem wszystko wg instrukcji i montowałem obraz utworzony przez Windows PE Tools Command Prompt.

Co jest nie tak?

zdaje się, że te same wersje nie mogą się tak samo nazywać

czyli np. ultimate x86 i x64 nie może mieć nazwy “Windows Vista Ultimate” - dlatego proponuję te dopiski “x86” i “x64”

zauważ jedną rzecz, w folderze “sources” na DVD znajdują się pliki wykazu (np. install_Windows Vista ULTIMATE.clg ), musisz im nadać odpowiednie nazwy

przykładowo jeśli użyjesz polecenia:

to nazwę pliku clg powinieneś zmienić na: install_Windows Vista Ultimate x64.clg

oczywiście każda wersja Visty jaką chcesz umieścić na DVD musi mieć swój własny plik clg

ja sobie zrobiłem 8 wersji Visty SP2 i obraz ISO zajął mi 5.53 GB

a menu wyboru systemu wygląda tak:

bac6875ca1fc1689m.png

JA zrobiłem żeby się nazywało MS WIndows Vista Ultimate x64, MS WIndows Vista Ultimate x86 itp…

Te pliki .clg wykasowałem, bo tak tam pisało.

I przy instalacji wybór wersji jest taki jakbym wcale ich nie wykasował. Spróbuje jeszcze raz zrobić, ale wydaje mi się że wszystko dobrze robiłem.

EDIT:

No nie teraz obraz zajmuje niecąłe 300MB. Daje zawartość okna CMD: http://wklejto.pl/34834

instalowałeś pakiet WAIK? ja pobierałem stąd

w WAIK’u są 3 wersje imagex.exe (amd64, ia64, x86) - każda ma inny rozmiar

ja dla Visty x86 używałem x86 a dla Visty x64 - amd64

polecenia wyglądają na prawidłowe, więc może w tym ^ jest problem

jeszcze po scaleniu tych wszytkich wersji do jednego install.wim użyj takiego polecenia:

imagex.exe /info C:\Windows\system32\install.wim

i daj wynik tego polecenia

Nie no nie mam już siły teraz wywala “Image name [Windows Vista Business x86] already exists in target file.”

Kasowałem cały folder VistaAIO i kopiowałem płyty od nowa i dalej to wywala.

Nie ma jakiegoś innego programu? Tym easybootem tez się nie da, bo wywala że brak jakiegoś pliku jak już wybieram który system ma instalować.

wywala Ci …already exists bo plik install.wim tworzy Ci w C:\Windows\System32! !!

zmień w poleceniu ścieżkę zapisu

na taką:

a wcześniej obraz miał 300 MB bo nie było w nim pliku install.wim !

Ok udało się utworzyć obraz jaki chciałem. Teraz instaluję x64 i zobaczymy co będzie.

EDIT: Na VMWare wywaliło mi że nei można zainstalować x64 na procku x86, czyli jest ok. Dzięki za pomoc.

@dragonik

Mam pytanie do Ciebie. Otóż mam Windows z MSDN:AA. Otrzymany klucz pasuje do x64 jak również x86. Gdy umieszczę obie wersje na płycie skąd instalator będzie wiedział, że ma zainstalować x64? Pojawi się dodatkowe okno z wyborem?

wydaje mi się, że wyjściem z tej sytuacji będzie instalacja bez podawania klucza

jeśli go nie wpiszesz pojawi się okienko z wyborem wersji

klucz zawsze możesz wpisać po instalacji

Właśnie zintegrowałem ultimate, business, home premium w wersji x64 i x86. Po wpisaniu klucza pokazuje tylko business x64 i x86 do wyboru. :slight_smile:

Instalator ogranicza listę do zgodnych z kluczem produktów.

możnaby jeszcze inaczej kombinować :slight_smile: postawić na płytce GRUBa lub Windowsowego boot managera (jezli się da) z opcjami: x86 x64 i to by było lepsze wyjścia żeby instalatory poszczególnych wersji były całkowicie niezależne i odzielone :slight_smile: