Po pierwsze to trzeba zacząć od zabezpieczenia dysków przed tworzeniem takiego pliku przez wirusy sposobem opisanym przez PWmeess (tak samo zabezpiecza USBFix, chyba oba programy kasują z dysku już utworzone pliki autorun.inf) - to na wypadek przeniesienia dysku na inny komputer.
Po drugie trzeba zabezpieczyć się przed możliwością infekcji przez autoran.inf z przyniesionego przez kogoś zarażonego pena.
Metoda z wyłączeniem autouruchamiania jest skuteczna tylko na niektóre wirusy.
Lepsza jest metoda wyłączenia przetwarzania pliku autorun.inf ponieważ wtedy te pliki są ignorowane całkowicie tak że nawet nie jest wczytywana ikona zadeklarowana w tym pliku (niektóre wirusy wykorzystują bug związany z obsługą ikon które po wyłączeniu autouruchamiania nadal są wczytywane) a za to po włożeniu płyty otworzy się jej folder żeby można było przeglądać zawartość bo autouruchamianie nie jest wyłączone (według mnie to duża zaleta).
Ewentualnie jak ktoś jest paranoikiem to może zastosować wszystkie te metody razem.
W win xp aby wyłączyć przetwarzanie pliku autorun.inf należy utworzyć plik o rozszerzeniu .reg (a potem dodać go do rejestru) o następującej treści:
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\IniFileMapping\Autorun.inf]
@="@SYS:DoesNotExist"
Sam przetestowałem tą metodę i sprwdza się bardzo dobrze.
Dla visty i win 7 wpis będzie taki sam lub podobny (nie mam jak tego sprawdzić ale google na pewno pomoże).
– Dodane 04.02.2011 (Pt) 21:35 –
Więcej info na temat wyłączenia przetwarzania autorun.inf (http://en.wikipedia.org/wiki/AutoRun#In … le_mapping), na temat wyłączenia autoodtwarzania też tam jest.