Tworzenie serwisu internetowego


(Mateuszwegrzyn) #1

Witam wszystkich który wpadli do tego wątku. Otóż mam pare pytań zamierzam stworzyć serwis na którym będzie można zdobywać nagrody poprzez zbieranie puktów coś takiego jak takeagift czy lockerz. I tu zaczyna się moje pytanie mam już mniej więcej zarys co chciałbym aby można było robić w tym serwisie ale mam pytanie co do przelewania punktów między użyktownikami czy da się coś takiego zrobić bez jakiegoś dłuższego kombinowania czy jednak będe musiał nad tym posiedzieć? I ewentualnie jakie programy polecacie do stworzenia takiego serwisu bo prac jeszcze nie rozpocząłem.


(Kmazur) #2

Jest taka anegdota o Władysławie Gomułce (I sekretarz PZPR w latach 60.), miał kiedyś przemówienie i padło tam zdanie w stylu:

Gdybyśmy mieli blachę stalową do produkcji puszek, to moglibyśmy produkować i eksportować konserwy mięsne. Ale nie mamy mięsa.

może zleciłbyś zrobienie takiego serwisu komuś z doświadczeniem, bo mam wrażenie, że nie masz ani blachy ani mięsa :slight_smile:


(ra-v) #3

W internecie generalnie widnieją strony oparte o serwery obsługujące PHP, ASP i/lub Java.

Dla Ciebie najprostszym rozwiązaniem jest zacząć od PHP - zakładając że HTML i CSS znasz w jakimś podstawowym stopniu.

Naucz się robić choćby proste formularze (kontakt, sonda), wysyłanie plików, system oceniania itp - bo inaczej to jest tak jakbyś z kartą rowerową chciał jeździć tirem...


(Mateuszwegrzyn) #4

Wiesz ewentualnie mógłbym się zapisać na kurs jakiś bo wykonanie takiego serwisu byłoby droższe przynajmniej tak podejrzewam.


(adpawl) #5

A jaką masz gwarancję, że z tego kursu coś wyniesiesz? Przecież możesz utopić kilka stów, a potem i tak sobie sam nie poradzisz z robotą. :stuck_out_tongue:

ps. na kurs bym nie liczył. Jak sam nie będziesz chciał się nauczyć, to żaden kurs nie pomoże.

...a jak będziesz chciał, to żaden kurs nie jest potrzebny - w sieci od groma poradników i materiałów do nauki. Trzeba tylko chcieć!


(Croos22) #6

Dodawanie punktów to proste wręcz banalne zapytanie ale sam serwis nie może się jedynie na tym opierać. Musisz rejestrować użytkowników następnie oni muszą mieć możliwość logowania bo po co komuś punkty skoro nie wiadomo było by do kogo i ile tego się nam nazbierało. Pytasz czy obejdzie się bez kombinowania? No w tej sytuacji nie porywał bym się na kombinowanie lecz na umiejętności no bo od tego zależy ile zechcesz nad tym siedzieć.


(Mateuszwegrzyn) #7

nie ja tylko to pominąłem bo wiadome że będzie rejestracja logowanie i zdobywanie punktów ale chodziło mi bardziej czy przelewanie punktów między użytkownikami da się zrobić a dlaczego napisałeś

bo domyślam się że chciałeś odpowiedzieć na moje przelewanie.


(Aleksander Meller) #8

przelewanie punktów jest tak banalne jak logowanie czy rejestracja , nie wiesz jak tego zrobić? To masz pierwsze wyzwanie przed sobą , nikt Ci nie poda gotowego rozwiązania. Chcesz stworzyć serwis i jak się domyśla na nim zarabiać a pomocy szukasz na forum ... coś jest nie tak.


(Mateuszwegrzyn) #9

pytałem tylko co i jak tak mniej więcej żeby udoskonalić zarys także już wiem dziękuje