Tworzenie sieci LAN na Windows 7 - sieć niezidentyfikowana

Witam

Mam problem z siecią LAN. Komputery podłączone są kablem krosowanym. Na obydwu jest Windows 7. Gdy próbuje odpalić jakaś grę przez LAN nie mogę znaleźć drugiego kompa. W ustawieniach karty sieciowej adres IP : 192.168.0.1, drugi komputer z końcówka .2, maska podsieci 255.255.255.0, a bramka domyślna 192.168.0.1. Dodam też, że w Centrum sieci i udostępniania pisze że siec jest niezidentyfikowana, typ publiczna i nie mogę zmienić tego statusu. Bardzo proszę o pomoc.

Ojej a niem masz jakiegoś routera żeby je po prostu połączyć? Pierwsza rzecz jest taka że nie mogą mieć tego samego ip także pierwszy 192.168.0.2 drugi 192.168.0.3 maska na obydwu 255.255.255.0 bramy nie wpisujesz jeśli nie ma netu. powinno działać sprawdź też czy są w tej samej grupie roboczej ale to raczej nie powinno mieć wpływu

KaMil_412 , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.

Nie działa. Ciągle pisze sieć niezidentyfikowana. Jakieś pomysły??

Uruchom na obu komputerach wiersz poleceń i z każdego komputera podaj wyniki poleceń.

ipconfig

ping localhost

ping 192.168.0.x

route print

netsh dump

za 192.168.0.x podstaw adres komputera, który pingujesz, tj. 1 lub 2. Sprawdź jeszcze czy kabel nie jest uszkodzony.

Niby dlaczego?

Pozdrawiam!

No to chyba oczywiste że w jednej podsieci nie mogą być dwa kompy o tym samym adresie ip. Nie trzeba tu nic chyba tłumaczyć. Jeśli chodzi o adresy które podałem to jest to tylko przykład :wink: .

Ale w którym miejscu oba komputery mają nibi ten sam adres IP? Przecież kolega wyraźnie napisał, że komputer pierwszy ma adres 192.168.0.1, a drugi ma adres 192.168.0.2, więc gdzie widzisz tutaj 2 komputery z takim samym adresem IP? Komputery są podłączone bezpośrednio, nie pośredniczy tu żaden router. Adres bramy domyślnej, to adres komputera, który jest bramą poza sieć lokalną, więc w tym przypadku komputer pierwszy z adresem 192.168.0.1 jest bramą do sieci zdalnych dla reszty komputerów w sieci, wówczas ten komputer pracuje jako router.

Pozdrawiam!

Ok dobrze przyznaje moje niedopatrzenie faktycznie na drugim jest .2, jakoś przeoczyłem tą dwójkę.