Tworzenie środowiska zarządzalnego - inwestycja

Witam

pracuję w firmie z ok. 30 stacjami roboczymi (w większości wXP Pro i 7 Pro) muszę zaplanować budżet na przyszły rok w zakresie inwestycji w celu podniesienia bezpieczeństwa systemu informatycznego przedsiębiorstwa. Na dzień dzisiejszy nie posiadamy domeny lokalnej (każda stacja sobie Panem). Czego potrzebujemy - sprzętu pod AD,DNS, DHCP, serwer bazodanowy + licencje. Chciałby zakupić sprzęt z procesorem 4 rdzeniowym (z możliwością dołożenia drugiego CPU) 8GB Ramu, raid sprzętowy, 2 dyski po jakieś 1 lub 2 TB do Raid 1. Następnie musimy zakupić windows serwer W2008R2 Standard BOX + Cal’e oraz skorzystać z Hiper-V do wirtualizacji kolejnego w2008r2 (czy tu wymagana jest kolejna licencja - kolejny product key czy ten sam co na hoście) do wirtualizacji pod Database serwer. Tutaj mam pytanie jak to jest z licencjami, zwłaszcza o wirtualizacji gościa w2008k. Jaki sprzęt i czy w dobrym kierunku brnę oraz ile można za samą usługę instalacji oraz konfiguracji zapłacić (AD, DNS, DHCP, polisy GPO instalacja Hiper-V i instalacja systemu gościa również windows serwer? Nie chcę kupować 2 serwerów skoro mam w w2008r2 stand hiper-v. Proszę o porady i sugestie.

8giga ram to mało do 2cpu, co do sprzętu nie podałeś przedziału cenowego. A co do samej usługi instalacji niech zrobi to wasz informatyk bo w końcu od tego on jest :slight_smile: