Tworzenie stron internetowych - cena

Hejka. Mam pytanie chciałbym sobie stworzyć sobie stronkę usługowa dotyczaca instalacji sanitarnych. Wiecie jaki jest mniej wiecej koszt ? Czy ceny z takiego kalkulatora https://kalkulatordlafirm.pl/tworzenie-stron-www/ sa wiarygodne?

Spam?
Wycena zależy od firmy, która się tym zajmie, budowy strony oraz użytego systemu. Kalkulatory są bezużyteczne i nie ma sensu ich tworzyć ani używać. Chyba że kalkulator należy do konkretnej firmy.

Dokładnie, ceny ustalane są indywidualnie. Z doświadczenia wiem, że prawie każdy klient po zeralizowaniu i oddaniu projektu męczy potem bułę o dodatkowe rzeczy, które uważa, że należą mu się za darmo. Dlatego czy zapłacisz za stronę 2k czy 10k PLN to płacisz tylko za to co na umowie, dodatkowe wdrożenia, modyfikacje, rozwój strony, to dodatkowe koszty i zlecenia. Musisz to wziąć pod uwagę.

Tak więc za samo przygotowanie strony możesz zapłacić x PLN. Za wdrożenie jej na serwer możesz zapłacić y zł, bo to dodatkowe zlecenie. Jednak większość firm w umowie przewiduje przygotowanie strony i wdrożenie jej na serwerze. Potem o opiekę nad stroną martwisz się sam.

A WordPress nie będzie pasował ? Darmowy i konfigurowalny na 100000sposobów.

To, że jest darmowy nic nie znaczy. Możesz go sobie za darmo wrzucić na serwer w dostępnej formie i tyle. Jeśli potrafisz skonfiguriwać go na 100000, napisać własną skórkę, to zrób to sam, po co te pytania o cenę?
Płacisz za dostosowanie WP pod Twoje potrzeby i wymagania. Skórki za darmo nikt Ci nie napisze. Jeśli chcesz umieścić grafikę na stronie, za nią też musisz zapłacić lub zadowolić się darmowymi.

Tacy właśnie są klienci. Każdy chce wypasioną stronę, a gdy przychodzi do płacenia, to wymyślają, że przecież WP jest darmowe :wink:

Nie stresuj się :wink: Każdy, kto ma do czynienia z projektowaniem, wcześniej czy później potrafi sobie poradzić z klientami. Poza tym nie każdego, za wszelką cenę trzeba obsłużyć. Świadomość konieczności wynagradzania pracy przy komputerze rośnie. Mi najlepiej współpracuje się z dużymi firmami, bo choć pomysły mają często przedziwne, to wiedzą, że za nie trzeba zapłacić. Z małymi bywa różnie, ale tutaj z pomocą przychodzą zaliczki i wstępne, szacunkowe określenie rzędu wielkości kosztów. Te potrafią zaoszczędzić człowiekowi sporo zbędnej pracy :slight_smile:

1 polubienie

Całe szczęście tworzenie stron to nie moja działka, więc nie muszę użerać się z klientami :wink:

Wordpress ma tą wadę, że jest bardzo popularny, więc ma wiele znanych błędów, a każda wtyczka to potencjalna dziura w systemie.

Złamać można wszystko. Strony na WP mają taką zaletę, że jest mnóstwo motywów do wyboru, łatwa konfiguracja i wtyczek multum do wyboru.

Czasami warto zainteresować się darmową opcją (nie liczyć hostingu i domeny) niż dawać komuś niejednokrotnie sporo kasy.
Oczywiście to, co kto wybierze jest już sprawą indywidualną.

Jak w każdej branży są klienci i klienci :slight_smile: no niestety zdarzają się tacy, którzy chcą wymusić jak najwięcej za jak najmniej. Sam mam doświadczenie z takimi osobami, ale nie chciałbym też się jakoś bardzo naciąć i przepłacać, bo akurat trafię na jakąś “lewą firmę”.
Chciałbym również, żeby przez okres 1-2 lat firma robiąca stronkę opiekowała się ją, bo doświadczenia wiem, że wtedy bardziej się dba o takiego klienta. A nie tylko zrobić i dowidzenia.
Dzięki wielkie za info :slight_smile:

W różnych firmach bywa różnie. W porządnych, gdy projekt się oddaje, to znaczy, że jest gotowy i nie trzeba przy nim już siedzieć. Za opiekę każda profesjonalna firma sobie policzy i obejmie to osobą umową. Podejrzewam, że masz na myśli raczej opiekę nad działaniem serwera, a to już zapewne nie będzie przedmiotem umowy, dlatego za to się bierze kolejny hajs. Jeśli coś nie działa jak powinno, np. strona się krzaczy, to wiadomo, że w ramach reklamacji webmaster poprawia, ale jeśli wymyślisz sobie, że nie przewidzialeś jakiejś funkcjonalności, a teraz ją chcesz, no to cóż, trzeba dodatkowo płacić.

To tak jakbyś wymagał od budowlańców, żeby opiekowali się Twoim domem po remoncie :wink:

Płacenie za opiekę nie ma sensu. W przypadku nowszych systemów CMS aktualizacje można wykonywać samemu z panelu admina. Opieka się przyda w momencie, gdy coś przestanie działać, ale to są bardzo rzadkie przypadki. Zwykle stawia się stronę i zapomina (poza aktualizacją oczywiście).

no to tutaj pełna zgoda. Właśnie takiej profesjonalnej firmy szukam, lecz nie potrzebuję wyszukanej strony, a prosta działajaca i nie chce zaplacic za nia tyle co za wielki serwis. Z tymi budowlańcami dobry argument, choć jak chce wymienić okno, to każdy kto się tym dobrze zajmuje to zrobi. A ze stronami tak nie do końca. Bo każdy robi inaczej.

Oj żebyś się nie zdziwił :wink: Gdy jesteś w trakcie budowy, przekonujesz się, że bajka “Sąsiedzi” to nie bajka, tylko film dokumentalny :wink:

2 polubienia

Jak ma być prosta strona, to można samemu próbować. Jest Wordpress, jest Drupal, jest Joomla i każdy z systemów jest po polsku, jest dość prosty w instalacji i konfiguracji, a darmowych szablonów jest pełno.

Piszesz, że chciałbyś stworzyć sobie stronę, piszesz też, że szukasz firmy, która by zajęła się stworzeniem i opieką. Ja radzę Ci na początku zastanowić się, co ma zawierać taka strona, czyli jakie podstrony i treść, następnie, czy ma mieć RWD, czy nie, następnie, czy chcesz aby taka twoja strona była z frameworkiem bootstrap. I ważne, czy ma być statyczna, czy dynamiczna? Zastanów się i napisz tu. Najłatwiej jest polecieć do firmy i płacić, ale to ostateczność, chyba że nie za bardzo radzisz sobie z tworzeniem stron? Tego nie wiem i nie napisałeś.

Ale nie za darmo :wink:

Nawet jeśli webmaster źle zrobi stronę, a takie też się zdarzają, gdy klient przynosi co ma na hosting, to inny ją poprawia .