Tworzenie stron... Jaki język?


(Marekstepien) #1

Witam.

Chciałbym nauczyć się tworzyć strony www. Zastanawiam się jaki język wybrać na początku. Co radzicie? Prosiłbym o podawanie linków do kursów online.

Pozdrawiam, Mav.


(Pavobe Reg) #2

Podstawa to HTML + CSS. Więcej w Google, kursów jest masa.

Jeżeli już potrafisz to, to wydaje mi się, ze początki z PHP nikomu nie zaszkodziły :wink:.


(Sebazzdw) #3

html + podstawy CSS

php na początek za trudne szczególnie zmienne (na kursach co czytałem nie potrafiłem tego zrozumieć poprosiłem nauczyciela z infy żeby mi wytłumaczył :D)


(Pavobe Reg) #4

no to co radzisz po html i css?


(xtracom) #5

Java :mrgreen:

A tak na poważnie HTML + CSS to dobry początek. Jeśli opanujesz to, możesz zabrać się za PHP :slight_smile:


(Master8laster) #6

http://www.kurshtml.boo.pl


(Martinzapiec) #7

Ja proponuje xHTML + CSS + Inkludowanie w PHP (żeby oszczędzić ładowania się całej strony)


(Marekstepien) #8

Dzięki za pomoc ;] Zacznę od HTMLa, potem obadam CSSa i PHP :stuck_out_tongue: a jaka jest różnica między xHTMLem a HTMLem?


(Airborn) #9

a od kiedy includowanie ma jakikolwiek 'oszczędny' wpływ na łądowanie?


(Patrol) #10

Właśnie

Jak już to switch.


(Pavobe Reg) #11

Oszczędzanie ładowania jest przy ramkach, a nie includowaniu :wink:.


(Airborn) #12

coś Ty się tak na tego switcha uparł? switch w żaden sposób nie jest w stanie przyśpieszyć ładowania, ani zapobiec wielokrotnemu przeładowaniu statycznych elementów


(Patrol) #13

Nie powiedziałbym.

<?php 

switch ($_GET['go']) 

{ 

case 2: 

include("strona2.php");

break;


case 3: 

include("strona3.php");

break;


default: 

include ("strona1.php"); 

break; 

} 

?>

(Airborn) #14

nie powiedział bym żebyś rozumiał to o czym piszesz, przedstawiony przez Ciebie sposób jest jednym z najwolniejszych możliwych. Bo niby w jaki sposób w tym przypadku swicht poprawia prędkość wykonania? a może niby podany przykład zapobiega przeładowaniom całej strony? też nie...


(Patrol) #15

Omg to się umieszcza na środku strony, w indeksie. A grafika i menu ładują się tylko raz. W plikach nie ma nic oprócz treści danej podstrony.

<?php 

switch ($_GET['go']) 

{ 

case 2: 

include("strona2.php");

break;


case 3: 

include("strona3.php");

break;


default: 

include ("strona1.php"); 

break; 

} 

?>
[/code]

(Airborn) #16

patryk_patrol , naprawdę przestań już pisać, bo z każdym kolejnym postem coraz bardziej udowadniasz, że nie masz zielonego pojęcia o tym za co się bierzesz i kłócisz się tam gdzie na prawdę nie masz o co. Nie rozumiesz podstawowych mechanizmów działania sieci i parsera. Co więcej, zdaje się, że nawet nie sprawdziłeś jak działa podane przez Ciebie rozwiązanie, bo zauważył byś, że wbrew temu co piszesz grafika przeładowuje się.


(Patrol) #17

Albo mam tak szybkiego neta że nie zauważam (2MB), albo ty tak twierdzisz.


(L337 Crew) #18

Zbadaj czas wykonania skryptu za pomocą np. microtime() i dopiero wtedy wypowiadaj się :wink:


(Airborn) #19

patryk_patrol , naprawdę przestań pisać, bo zdajesz się nie rozumieć o co chodzi. Prędkość łącza ma bardzo marginalne znaczenie, a w przypadku gdyby grafika faktycznie nie wymagała ponownego wczytania tak jak twierdzisz to łącze praktycznie było by w ogóle nie potrzebne (bo i po co jeśli nie ma wymagania przeładowania).


(Patrol) #20

Podaj mi przykład skryptu zmniejszającego ładowanie grafiki.