Tworzenie stron www (i publikacja)


(Kinga 8 12) #1

Witam.

Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś prosty program do tworzenia stron internetowych, ale nie metodą 'html', tylko... hm.. What You Get Is What You See (coś w stylu publishera albo web majster)

Publishera nigdzie nie da rady ściągnąć (trudno się dziwić), a w web majsterze, jeśli chce się opublikować stronę to trzeba to zrobić w republice.pl

Moje drugie pytanie...

czy możliwe jest, żeby za darmo założyć stronę o adresie, jaki ci się podoba np. http://www.abc.pl ? czy trzeba wpisywać końcówkę, jakiegoś 'portalu' (jak w republice)

ps. mógłby mi ktoś ogólnie napisać (w nieskompikowany sposób) zasady publikacji jakiejś strony?

Byłabym wdzięczna


(aju) #2

Raczej niemożliwe. Wszystkie darmowe serwery są właśnością portali i w taki sposób się reklamują (republika, miasto, wp, ovh)

WYSIWYG:

Co do innych wskakuj na stronę http://www.chip.pl

U góry masz szukajkę: wrzuć skrót WYSIWYG a następnie zaznacz aby szukał w download i daj szukaj.

Będziesz miał jeszcze kilka programów do wyboru :wink:


(Maniooo666) #3

Witam,

Chyba What you see is what you get :wink: (WYSIWYG).

Pewnie FrontPage, ale to rozwiązanie nie polecane.

Lepsze już gotowe szablony, wprowadzasz tam swoje style i wygląda to jak chcesz.

Nie.

Domeny są płatne, to ogromny w dniu dzisiejszym biznes.

Poczytaj:

http://www.kurshtml.boo.pl/html/dalej.html


(aju) #4

A zależy przez kogo :lol:

Sam obecnie pracuję na FP ( z tym iz pisze w html - czasem tylko coś przestawie na podglądzie) i praca idzie mi bardzo dobrze.

Efekty w linku poniżej.

Prawie wszystko wykonane w FP 8)


(adam9870) #5

Punkcik numer 2

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=79822

To proszę znajdź mi jakiegoś Webmastera który siedzi już sporo w robieniu stron i polecałby FrontPage'a.

Cóż - twój wybór. Jeżeli chodzi o samo pisanie kodu i podgląd to po co wydawać kasę na FP skoro można to zrobić nawet jakimś darmowym.

Coś linka nie widzę.

Nie ma się czym chwalić.


(aju) #6

Ja mówię o sobie. Co prawda nie siedzę dużo w robieniu stron ale kilka już wykonałem 8)

Skoro mam offica z FP

to czemu nie skorzystać :mrgreen:

Wy wszyscy uważacie że co MS to be i fe.

A mi FP spasował i dobrze się na nim pracuje - szczerze mówiąc: jeśli mam ten program to co dla mnie za różnica czy będę pisał w nim czy w notatniku. Dla mnie naprawdę żadna a skoro program mi odpowiada to pracuję na nim.

A ja nawet lubie ich produkty. Co prawda FP nie polecam tylko z jednego powodu: nadal nie wiem czemu pod IE nie ma podkreśleń linków a pod operą i ff są ;]

Zakaz reklamy. Chyba wiesz gdzie użytkownik umieszcza swoją stronę www ;]


(adam9870) #7

No i właśnie zazwyczaj tak jest. Prawie każdy początkujący nie wie od czego ma zacząć i wybiera FrontPage'a i tworzy tam zazwyczaj poprzez tryb graficzny i czasem zagląda do kursu HTML'a oraz ewentualnie CSS'a. W stronach zrobionych tym programem można zobaczyć niepotrzebny kod, chociażby na Twojej:

można to o wiele lepiej zapisać.

A temu, żeby się czegoś nauczyć. Mam tu głównie na myśli pisanie TYLKO I WYŁĄCZNIE KODU bez trybów graficznych.Przez czyste pisanie kodu można się nauczyć najwięcej i przyswoić wiedzę a nie wybierając w trybie graficznym.

Wiele osób uważa, że produkty MS są bleee i to przez duże B co można zauważyć np. w komentarzach w vortalu. Ja tak nie uważam w większości. Ma wiele produktów dobrych, co prawda są w ich programach błędy ale każdy program ma jakieś tam błędy których ciężko się ustrzec. Jednak co do FrontPage'a to jest to bardzo nieudany produkt moim skromnym zdaniem i nie tylko moim ponieważ nie widziałem jeszcze Webmastera który siedzi sporo w robieniu stron który polecałby FP. Zastanów się dlaczego tak jest.


(Maniooo666) #8

Witam,

Zgoda.

Ja przykładowo nie.

Jeżeli piszesz sam, to rzeczywiście żadna, choć notatnik nie koloruje składni, a FP pewnie tak (nie wiem, nie znam).

Problem jest innej natury, zerknij:

http://validator.w3.org/check?uri=http% ... eris.pl%2F

Nie masz zadeklarowanego typu dokumentu, masz stertę innych błędów.

Nie używając ALT olewasz użytkowników przeglądarek tekstowych,

zostawiając błędy masz gdzieś niektóre czytniki dla niewidomych.

Takie argumenty można mnożyć.

Nikt nie wymaga perfekcyjnej znajomości zagadnienia, ale podstawy warto przyswoić i się stosować do nich.

To nie wina FP, tylko Twojej ignorancji (bez urazy) w tym temacie.


(Anzelm1993) #9

Wiesz zawsze mozesz sobie sciagnac pajaczka albo w zwyklym notatniku robic :wink:


(Akib) #10

FP czy inny program M$ produkuje bardzo duże pliki, szkoda miejsca na serwerze i transferu, najlepsze programy to typu pajączek lub pisanie w notatniku. Ręcznie napisany kod strony zajmie mniej miejsca.


(Kubarek) #11

porównując edytory do restauracji:

FrontPage - McDonald's

Pajączek/Notepad+/vim/kate - Wierzynek

we FrontPage można robić strony, nawet mogą być dobre, ale lepsze zawsze wychodzą spod zwykłych edytorów tekstowych


(Kinga 8 12) #12

Hm.

A jak mogę opublikować stronę stworzoną w Front Page (chyba 2000 ale bo ja wiem..). Niekoniecznie bezpłatnie (np. na ovh.pl) ?? Dodam że Front Page jest w języku angielskim i kiedy wchodzę w publikację to nie wielę kojarzę :frowning: a może nie tędy droga?


(Kubarek) #13

nie korzystaj z tego typu opcji, tylko z total commandera

opublikowanie polega tam na przeniesieniu plików z jednego panela do drugiego :wink:

tak się to robi:

klikasz na ikonkę FTP na pasku, dalej na "Nowe połaczenie", wypełniasz pola "Sesja", "Nazwa serwera" ( tu będzie zapewne ovh.pl ), "Nazwa uzytkownika", "Hasło", klikasz "OK", później "Połącz" - w jednym panelu masz swoje pliki na serwerze


(Kinga 8 12) #14

Dzięki :slight_smile:

a co mam wpisać w pole sesja?


(Morgenowsky) #15

Sesja - wpisujesz byle co, jest to tylko nazwa widoczna w TotalCommanderze .Można powiedzieć, że to nazwa połączenia :slight_smile:


(Kinga 8 12) #16

' Wywołanie połączenia nie powiodło się ' :frowning: ehh.. tak to jest, jak człowiek się nie zna..

pewnie coś źle wpisuję w hostname ... nazwa serwera.. to ma być http://www. jakiejś tam strony, gdzie mam konto>.pl tak?

edith:

kiedy wpisuję tam ftp://@ftp.republika.pl/ to wyskakuje z kolei komunikat: nie znaleziono komputera Hosta :frowning:


(Morgenowsky) #17

Powinieneś dostać maila jak skonfigurować TotalCommandera (chodzi mi o dane do FTP).

Jeśli nic nie dostałeś to zaloguj się i sprawdź w panelu administracyjnym.


(Kinga 8 12) #18

udało się :slight_smile: wielkie dzięki :wink:

ale co dalej? mam przeciągnąć zrobione strony do tego 'okna' po lewej? tak po prostu ? bo zrobiłam to, ale w internecie pojawia się cały czas 'strona w budowie'

podejrzewam, ze musze wejsc na swoje konto i jakos tam 'aktywowac'..


(Morgenowsky) #19

Wystarczy przeciągnąć pliki z dysku na serwer.

Nazwa strony głównej powinna nazywać się index.xxx

gdzie xxx to php, htm, html :slight_smile:

Podaj adres stronki.

A jeśli nadal Ci nie działa to nie wiem co może być nie tak :?


(Kinga 8 12) #20

krok po kroku i wszystko wychodzi :mrgreen: dzięki za pomoc :smiley:

to chyba bedzię moje ostatnie pytanie...

na mojej stronie głównej (index.html) jest link do podstrony. (jest też przeniesiona na serwer) ale ona się nie chcę włączyć. czy powinna mieć jakąś specjalną nazwę (jak 'index') albo końcówkę (jak html) ??

ps. a adresu stronki nie ma chyba sensu podawac, bo .. nic na nie nie ma oprócz 'dhfvugiytgnuirey' (albo coś w tym stylu) i linka do następnej takiej (hjdgtiwetyfwoytfw) strony. Jednym słowem : strona przykładowa :roll:

edith:

końcówkę tej podstrony zmieniłam na html i jakoś działa :smiley: mam nadzieję, że to tak się robi

ps2. nie wiem, jak mam dziękować :smiley: :smiley: