Zauważyłem kiedyś na forum, że początkujący użytkownicy nie mają pojęcia jak można zrobić własną stronę www. No więc napisałem taki poradnik, to mój pierwszy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
W razie problemów, proszę o kontakt w temacie a jeśli bym nie odpowiadał to na gg: 11607338 lub email: szymon135@vp.pl
Jeśli masz już napisaną stronę w html ale niewiesz jak ją wrzucić do internetu ten poradnik jest właśnie dla ciebie
Krok 1. Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić jest pobranie Total Comander najlepiej z tąd : http://totalcmd.pl/download/app/new/Total_Commander_PowerPack_1.7
Krok 2. Wchodzimy na stronę unl.pl
i z górnego menu wybieramy REJESTRACJA oraz wpisujemy tak jak na poniższym zdjęciu
i klikamy przycisk Potwierdź Rejestrację.
Krok 3. Teraz czas na odebranie naszego maila w tym celu wchodzimy na swoją pocztę i z wiadomości przysłanej przez unl.pl wybieramy link oraz aktywujem konto.
Krok 4. Nie wychodząc z Poczty odbieramy następną wiadomość tym razem z danymi do konta ftp. U mnie wygląda to tak:
Oczywiście twoje dane będą inne czyli takie jakie podałeś podczas rejestracji. Na Zdjęciu widnieje zaznaczony fragment który najlepiej skopiować do notatnika lub sobie poprostu gdzieś zapisać.
Krok 5. Teraz przyszedl czas na instalacje Total Comandera, gdy już to uczyniliśmy włączamy program, na początku będzie to wyglądało tak :
Z menu górnego wybieramy przycisk FTP POŁĄCZENIE(ikonka z komputerem oraz folderem a nad tym napis FTP)następnie klikamy NOWE POŁĄCZENIE,naszym oczom powinien ukazać się taki obrazek:
Następnie wpisujemy dane wzorując się poniższym zdjęciem
(dane do konta ftp dostałeś w drugiej wiadomości od unl.pl, masz na w skrzynce pocztowej lub zapisane są na komputerze, tak jak radziłem wcześniej)
Następnie klikamy Ok i wybieramy z listy naszą stronę oraz klikamy połącz
Można usunać pliki które zaznaczyłem klikając na nie prawym klawiszem myszki i wciskając klawicz F8.
Po tym musimy przejść do : domains/adrestwojejstrony.unl.pl/public.html
Teraz wystarczy usunąć poniżej zaznaczone pliki
i do widocznego folderu wrzucić nasze pliki ze stroną w html(lub też nie
Jeśli macie jakie kolwiek pytania piszcie w temacie chętnie odpowiem