No i powinno, ci odjąć mowę, bo do DTP nie używa się Corela. Jeżeli go do tego używasz, współczuje ci szczerze. Dlaczego wypłynął InDesign? Z bardzo prostego powodu, ponieważ ma więcej opcji przygotowywania do druku, jest wygodniejszy i takie jest jego zastosowanie, a Illustrator jest przeważnie do robienia wektorów, co nie znaczy że nie można nim złożyć ulotki, czy nawet małego foldera w dużo wygodniejszy sposób niż w Corelu, bo tam opcji umieszczania dokumentów nie przewidziano, bo po co? I przede wszystkim w Illustratorze nie ma opcji że zrobi się jakiś efekt i to nie wyjdzie w druku jak to ma miejsce w Corelu.
Nie zajmuje się wycinaniem folli robieniem ulotek i plakatów w tanich drukarniach, których nie stać na lepsze oprogramowanie niż Corel i takiego formatu wymagają. Nie oszukujmy się, Corel to tylko niskobudżetowy zamiennik Illustratora, bez zastosowań w poważniejszych projektach (można spróbować zrobić pare stron, powrzucać zdjęcia i zobaczyć jak to chodzi). Do składu i edycji większych rzeczy używa się InDesigna.
Chciałbym zobaczyć jak eksportujesz do druku folder 16str 4+4 + lakier przy zdjęciach w rgb i okładka 6+4 na szybko w Corelu i to bez konwersji poszczególnych zdjęć. W zasadzie chciałbym najpierw zobaczyć jak go robisz w tym Corelu
W zasadzie wystarczyło by zobaczyć jak robisz w nim głupią tabelkę. W x4 już jest ta opcja tylko dlaczego taka okrojona?
Na tym forum pełno jest wielbicieli Corela, trudno się dziwić skoro w już w szkole wpajają wszystkim miłość do tego programu. Nie wiem czemu wspominasz o gimnazjum, za moich czasów go nie było
Corel jest popularny bo jest tani. I to jest jego jedyna zaleta. Wszystko inne to wady.
Nie wiem czy jest taki skrót, nie był mi nigdy potrzebny, poza tym napisałem:
Ty też nie odpowiedziałeś na moje.
Offtop oftopem pewnie i tak nasza dyskusja powędruje do kosza, trzeba korzystać puki moderatorzy nie widzą
Puki co nie rzucamy mięsem, a piszemy dużo mądrych rzeczy.
Z tego wszystkiego co napisałeś jasno wynika, że Illustratora po prostu nie używasz dlatego, że go dobrze nie znasz. Zapewniam cię, że wszytko to co robisz w Corelu można zrobić i szybciej i lepiej a poza tym bezpieczniej w Illustratorze. Corel jest łatwy w obsłudze, ale jest cała masa aspektów, do których się nie nadaje. Żeby polubić Illustratora trzeba nauczyć się go obsługiwać. Jest trudniejszy, ale o niebo lepszy. Założę się, że całą masę rzeczy, które pracowicie robisz w PS można spokojnie zrobić właśnie w Illustratorze, w końcu on jest pomyślany o współpracy z Flashem. Poza tym ma on tą wielką zaletę, że przerzucenie z niego dowolnego obiektu, czy grupy obiektów do PS powoduje, że są one traktowane jako obiekty inteligentne (wektorowe) co wierz mi daje niesamowite możliwości nawet jeśli używasz tylko Flasha. Ba, przecież to sam (copy, paste) można zrobić we Flashu.
Tutaj pare tutków do niego http://www.tutorialized.com/tutorials/Illustrator/
Na przykład http://www.tutorialized.com/view/tutori … Icon/58600
albo to http://www.tutorialized.com/view/tutori … sign/38209
Myślisz, że tak samo prosto zrobisz to w Corelu? Nie ma takiej opcji.
Autora wątku przepraszam, że nie sprawdziłem tej opcji, rzetelność nakazuje najpierw sprawdzić potem odpowiadać.
Moderatorów proszę o pozostawienie w miarę możliwości naszej dyskusji ze Świetlikiem, myślę, że część osób inaczej spojrzy na Corela.