Tworzenie www w Dreamweaver'ze


(Rksi) #1

Witam,

Tworzę właśnie stronę w Macromedia Dreamweaver MX. Jestem na wstępnym etapie pracy. Instytucja dla ktorej ją robię niedługo wykupi adres domeny. Jednak wcześniej chciałem wrzucić ją na stroną darmową (onet, wp czy interia), aby wszyscy zainteresowani mogli zaglądać na nią i ew. poprawiać uzgodnienia nt. wyglądu i zawartości. Ale pojawił się problem, jak wrzuciłem ją na wp i onet, to nie wygląda ona tak jak w podglądzie na moim komputerze. Wygląda to tak, jakby był tam sam tekst, niechlujnie porozrzucany, bez żadnych styli, formatów itd.

Co może być powodem? Czy problem występować będzie tylko przy bezpłatnych adresach (bo wiem że tu ograniczone są możliwości) czy może ja coś źle zrobiłem w projekcie?


(Bambit) #2

niet

raczej tak…

style masz w oddzielnym pliku css tak? sprawdź poprawność ścieżki do niego.

PS: daj może link do tej stronki.


(Monczkin) #3

to znaczy w oknie programu, czy przeglądarki ??

no i jakiej przeglądarki używasz - zresztą jak pisze diegoo podrzuć linka albo kod to oblukamy co w trawie piszczy :slight_smile:


(Rksi) #4

Ws. podglądu - używam klawisza F12 - podgląd w przeglądarce IE.

Zrobiłem taki prosty test. Otworzyłem Dreamweaver’a i stworzyłem nowy plik, ze stylem itd (z tego samego korzystałem do tworzenia ‘mojej’ strony). Zapisałem go w nowym folderze, razem ze wszystkimi plikami stylu. I całość wstawiłem w webmajsterze onetu. Efekt - bez zmian.

A oto link do tego:

http://republika.pl/swtrojca/

Złączono Posta : 05.09.2005 (Pon) 19:18

I jeszcze:

Gdy otwieram tę samą stronę (ww. link), wszystko jest OK.

Jeśli to coś da, bo może błędnie zapisuje te pliki w webmajsterze (ale chyba nie, choć to subiektywne), więc mogę przesłać na maila screen interfejsu.


(Monczkin) #5

sory za bzdurne pytani e- ale wrzuciłeś wszystko na serwer ??

strona wygląda tak jakby poprostu brakowało plików

Złączono Posta : 5 Wrzesień 2005, 19:27:26

gdzie jest ten plik *.css ??


(Czarno to widzę...) #6

Na serwerze nie ma pliku styli emx_nav_left.css.

A jeśli jest, ma nieprawidłowo ustawione prawa dostępu.


(Monczkin) #7

http://www.monczkin.kk.e-wro.pl//dp/www_test/

mnie jwięcej pewnie chodzi o ten szablon


(Rksi) #8

ten plik jest skopiowany na serwer

próbowałem na dwa sposoby:

  1. zapis taki jak w folderze systemowym na dysku, czyli wskazany plik ‘css’ znajduje się w podfolderze ‘_notes’

  2. skopiowałem ten plik bezpośrednio do folderu z pozostałymi plikami

Przy opcji 1., jak i 2. nic to nie pomogło. :frowning:


(Czarno to widzę...) #9

Plik styli powinien być w tym samym katalogu co index.html.

W _notes też jej nie widać. Sprawdź uprawnienia (ustaw na 755).


(Monczkin) #10

http://www.monczkin.kk.e-wro.pl//dp/www_test/pliki.jpg

pliki1.jpg

tak to powinno być “widoczne” na serwerze


(Rksi) #11

dzięki wszystkim - błąd powodował plik stylu *.css

chyba był uszkodzony, bo teraz spróbowałem jeszcze raz nowej strony i działa

pozdr

Złączono Posta : 09.09.2005 (Pią) 12:42

niestety - mam nowy problem

Otóż otwarcie strony z dysku daje normalny efekt - w pionie zawartość mieści się bez potrzeby użycia suwaka, gdy wrzucę ją na serwer niestety zmienia się to. Główny element strony, zawierający txt wydłuża się w prawo. Poza tym czcionki styli powiększają się a nawet minimalnie zmieniają. Jaki jest powód? Coś z rozdzielczością?

Złączono Posta : 09.09.2005 (Pią) 12:51

dodaję link do strony

http://republika.pl/swtrojca