Ludziska - mistrzowie - POMOCY
Już rwę włosy z głowy i obgryzam paznokcie.
No dobra przestanę marudzić i może napiszę o co chodzi.
Jestem “szczęśliwym” posiadaczem żałosnej Visty HOME BASIC.
Korzystałem sobie spokojnie z programu Adobe Photoshop CS3 (oczywiście z wersji trial), która niegdyś zainstalowała się bez problemu - po pewnym czasie stwierdziłem, ze poprzednia wersja photoshopa czyli CS2 lepiej mi się podoba. No więc tak odinstalowałem CS3 i zabrałem się za instalowanie CS2. A tu nagle wyskakuje mi coś takiego:
Error 1303. The installer has insufficient privileges to acces this directory: c:\programdata\adobe. The installation cannot continue. Log on as an administrator or contact your system administrator.
Administrator kompa jest jeden i to jestem ja.
Na początku spróbowałem zastosować komendę : Uruchom jako administrator - nic to nie dało.
Więc postanowiłem dostać się do tego katalogu. Okazało się, że jest zabezpieczony przed wejściem więc pościągałem wszystkie zabezpieczenia w ten sposób - właściwości katalogu - zabezpieczenia - zaawansowane -zmień - no i wstawiłem tam mnie - po czym zaznaczyłem wszystkie opcje dostępowe. Tak samo zrobiłem też z katalogiem Programdata.
Po tej operacji mogłem już swobodnie wchodzić do katalogu otwierać, tworzyć inne katalogi … ale program - DALEJ ROBI TO SAMO - nawe gdy ręcznie pozakładam żądane katalogi. Nie wiem dlaczego ale nie mogę usunąć tylko opcji folderów - tylko do odczytu - i to wszędzie.
Po tej straszliwej porażce trafiłem tutaj na forum i co zaczęłem próbować.
Najpierw sposób numer jeden:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList
utwórz w nim wartość Int (DWORD x32):
“Administrator” i na nadaj jej wartość “1”
następnie wydaj z w konsol (w prawach admina) i polecenie:
net user Administrator /Active:yes
Kluczy nie było ale utworzyłem je, na końcu w polu poleceń wpisałem właśnie to : net user Administrator /Active:yes po czym wylogowałem się i zalogowałem już z ikonki administratora a program co ---- DALEJ TAK SAMO.
Więc tak - myślę - jedziemy sposób numer 2:
Win+R wpisz secpol.msc przejdz kolejno do Local Policies Security Options wybierz Accounts: Administrator account status zaznacz Enabled zatwierdz zmiany wyloguj się
Więc co po wpisaniu secpol.msc - system windows nie odnajduje takiego pliku.
Nie zrażając się (jeszcze) zupełnie zabrałem się do sposobu numer 3.
Start-Uruchom(RUN) lub WINkEY + R-control userpasswords2-Zaawansowane(Adwanteed lub coś koło tego)-Zaawansowane i w oknie co się wyświetli bierzemy: Użytkownicy(Users)-Administrator (zaznaczyć)-prawy przycisk-Właściwości(Propereties) i odznaczyć “Konto jest wyłączone”(“This account is turned off”),albo coś podobnego. OK i wszystko pozamykać zgodzić się na zmiany. Wylogować i Administrator jest.
Na początku wszystko ładnie - jednak potem otrzymuję komunikat, że ta przystawka nie może działać z tą wersją systemu. - a program co - DALEJ TAK SAMO.
Potem poszukałem jeszcze innych spocobów - jednak nic działającego nie znalazłem.
Więc co pokornie myślę sobie - wrócimy do wersji CS3 - a tu prosze przy próbie instalacji - wyskakuje coś o nieprawidłowej bazie danych programu. Powywalałem wszystko co możliwe i jakoś udało mi się ruszyć - instalacja była długa - a na koniec wyszło, że - zainstalowały się tylko dodatki a Adobe photoshop cs3 nie
Więc ściągnąłem nawet inną wersję cs2 - i co dalej tak samo.
Dodam tylko, że zawsze po każdej z prób wracałem do stanu z przed próby więc nie wpływały one na siebie, oczywiście uruchamiałem komputer od początku “jak mama kazała” - CS2 nigdy wcześniej na vista nie instalowałem ale cs3 kiedyś działał bez problemu.
POMOCY bo zaraz wywalę tego laptopa przez okno.
Nie chce mi się instalować wszystkiego od początku - za dużo ustawień i roboty - więc może wy fachowcy coś doradzicie.