Tylko połączenia alarmowe i brak możliwości dzwonienia

Kupiony został telefon w salonie Play w zeszłym roku i na ich kartach wszystko działa bez problemu. Kłopot następuje, gdy wkładam do niego kartę z Plusa lub Ery. Pokazuje się wówczas napis “tylko połączenia alarmowe”, a podczas wyboru numeru “sieć komórkowa jest niedostępna”. Co może być tego powodem?

Simlock

tylko ze w PLAY od początku nie miały telefony simlocków

Telefony na kartę w Play i innych sieciach sprzedawane są przeważnie z simlokiem.

Co innego telefony na abonament.

Byłem w salonie i podobno na karcie sprzedawcy ruszyło (Orange) i dalej nie wiadomo, co to może być… I dlatego wg. Play nie ma simlocka…

Telefon jest z września, więc teoretycznie nie powinien mieć blokady. Do tej pory miałem same pozytywne wspomnienia z Playem (jestem klientem od 3lat). Faktem jest to, że z 2 sieci można dzwonić, a z 2 nie…

Ja bym jeszcze sprawdził ustawienia sieci, być może telefon jest ustawiony na ręczne wymuszanie sieci (np. orange) a wkładasz kartę t-mobile a telefon wymusza orange.

blokady simlock nie ma na pewno, bo od 2008roku play jej nie montuje :slight_smile:

Nie będzie działać, spróbuj wymienić kartę sim czasem to po jej stronie leży wina.

Mógłbyś również podać model telefonu.

@boria1975 z całym szacunkiem ale twój post nic nie wnosi oprócz wylania żółci i żalu, masz problem to załatwiaj go z play, play nie chce pomóc -> UKE\UOKiK, UKE\UOKiK nie chce pomóc -> sąd. Jeśli reklamacje piszesz w stylu w jakim napisałaś posty tutaj to wcale się nie dziwię, że ci nie uznali.

Próbowałem ręcznie wymusić sieć, a także wyszukiwać automatycznie, ale to nie ma znaczenia i tak nie działa.

Telefon był testowany na: 3 kartach z Plusa (w tym abonament), 2 kartach z Ery - bez skutku. Jedynie Play działa bez problemu, a podobno sprzedawcy w Play (karta Orange) też ruszyło…