Kupiony został telefon w salonie Play w zeszłym roku i na ich kartach wszystko działa bez problemu. Kłopot następuje, gdy wkładam do niego kartę z Plusa lub Ery. Pokazuje się wówczas napis “tylko połączenia alarmowe”, a podczas wyboru numeru “sieć komórkowa jest niedostępna”. Co może być tego powodem?
Simlock
tylko ze w PLAY od początku nie miały telefony simlocków
Telefony na kartę w Play i innych sieciach sprzedawane są przeważnie z simlokiem.
Co innego telefony na abonament.
Byłem w salonie i podobno na karcie sprzedawcy ruszyło (Orange) i dalej nie wiadomo, co to może być… I dlatego wg. Play nie ma simlocka…
Telefon jest z września, więc teoretycznie nie powinien mieć blokady. Do tej pory miałem same pozytywne wspomnienia z Playem (jestem klientem od 3lat). Faktem jest to, że z 2 sieci można dzwonić, a z 2 nie…
Ja bym jeszcze sprawdził ustawienia sieci, być może telefon jest ustawiony na ręczne wymuszanie sieci (np. orange) a wkładasz kartę t-mobile a telefon wymusza orange.
blokady simlock nie ma na pewno, bo od 2008roku play jej nie montuje
Nie będzie działać, spróbuj wymienić kartę sim czasem to po jej stronie leży wina.
Mógłbyś również podać model telefonu.
@boria1975 z całym szacunkiem ale twój post nic nie wnosi oprócz wylania żółci i żalu, masz problem to załatwiaj go z play, play nie chce pomóc -> UKE\UOKiK, UKE\UOKiK nie chce pomóc -> sąd. Jeśli reklamacje piszesz w stylu w jakim napisałaś posty tutaj to wcale się nie dziwię, że ci nie uznali.
Próbowałem ręcznie wymusić sieć, a także wyszukiwać automatycznie, ale to nie ma znaczenia i tak nie działa.
Telefon był testowany na: 3 kartach z Plusa (w tym abonament), 2 kartach z Ery - bez skutku. Jedynie Play działa bez problemu, a podobno sprzedawcy w Play (karta Orange) też ruszyło…