Typowy serwer czy zwykły PC jako serwer do domu?

W szkolnej pracowni mamy zwykłe PC które są dużo głośniejsze od typowego serwera, idzie wytrzymać :slight_smile:

Nie wiem czy da się wyłączyć, wyje zasilacz. Chyba jedynym rozwiązaniem jest kliknięci przycisku.

Zasilacz można rozebrać i odłączyć to co nie jest potrzebne :D. Teraz tylko pozostaje znaleźć jakiś konkretniejszy serwer. Dziękuję wszystkim za pomoc. W razie problemów będę jeszcze pisał.

Masz publiczne IP? Jeśli nie, to byś musiał stworzyć dwie sieci LAN za pomocą dodatkowego routera, ewentualnie za pomocą VLANów o ile posiadasz przełącznik zarządzalny. Proponuję pobawić się na początek jednak w wirtualnej maszynie. Na dzień dobry masz możliwość postawienia wirtualnego serwera w innej sieci, na wirtualnej maszynie masz możliwość tworzenia wspomnianych VLANów dzięki wirtualnym przełącznikom VDE (z tego co się orientuję tylko dla systemów Linux/Unix) czy Open vSwitch (możliwe, że dostępny również dla Windowsa), przy okazji liźniesz trochę sieci i obeznasz się z wirtualizacją. Jednym słowem same korzyści z tego, a sprzęt możesz kupić swoją drogą, jeśli masz taką ochotę.

Niestety nie mam publicznego ip, ale widzę że znasz sie na tym. Póki co działam na serwerze w sieci lokalnej i jak z tym sie trochę pobawię i ogarnę trochę sprawę to poczytam o tym vlan’ie lub kupię drugi router pod to. Na razie posiedze trochę tak, a potem będę sie martwił o wyjście z niej.